Milo Đukanović na EBRD: Evropski put nema alternative

Vijesti 08. maj 201911:48 > 12:00
N1

Panel o Zapadnom Balkanu u sklopu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na kojem su govorili lideri Albanije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Srbije donio je nekoliko zanimljivih ideja, ali su se govornici uglavnom složili s konstatacijom Mile Đukanovića, predsjednika Crne Gore da evropeizacija regiona nema alternativu.

Đukanović je naglasio kako je uvjeren da je najvažnije učvrstiti viziju integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Naš region je istorijski zaostao i ta zaostalost je porodila nešto što je ozbiljan problem i što, nažalost, predstavlja reputaciju našeg regiona, a to je manje-više kontinuirana nestabilnost. Da bi izašli iz tog stanja i došli u situaciju da kao odgovorne vlade, odgovorimo onome što je očekivanje naših građana, a to je dostizanje evropskog kvalitete života. Mislim da moramo odabrati put učvršćivanja stabilnosti, dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja, koji će nas voditi ka sustizanju kvaliteta života u EU”, kazao je Đukanović.

Istakao je da to znači da je jasno da je put evropeizacije regiona, put bez alternative, ali da je za to potrebno da obavimo kvalitetne reforme u “našoj kući i budemo sastavni dio savremene evropske civilizacije”.

“Upozoravam, dva su ključna deficita. Prvi je deficit znanja i moramo taj problem rješavati da bismo makar novim generacijama stvorili uslove da sutra budu konkurentni na tržištu rada ujedinjene Evrope. I drugo moramo razviti infrastrukturu koja će nas povezati s EU. Tu je primarna odgovornost EU.

Dakle, politika EU je dobila novi kvalitet kroz Berlinski proces. Kroz Berlinski proces je otvorena perspektiva infrastrukturne nadogradnje našeg regiona, ali moje je uvjerenje da je tu moguće raditi mnogo brže i mnogo efikasnije savladavati taj nedostajući dio konkurentnosti poslovnog ambijenta Zapadnog Balkana”, rekao je predsjednik Crne Gore.

On je kazao i da su iz ugla njegove zemlje najvažnija realizacija projekata saobraćajne infrastrukture, zahvaljujući kojima će se povezati sa Srbijom i centralnom Evropom te Albanbijom i Hrvatskom. Također, Đukanović je potencirao činjenicu da Crna Gora nudi projekat Međunarodnog centra za održive tehnologije u regionu, kroz koji bi mogli sustići EU na tom planu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad