Crnadak: Saradnja i izgradnja dobrih odnosa sa susjedima prioriteti BiH

Vijesti 08. maj 201912:21 > 12:26
N1

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je 7. i 8. maja, na poziv ministra inostranih poslova Crne Gore Srđana Darmanovića, učestvovao na sastanku Savjeta ministara inostranih poslova Jadransko-jonske inicijative (JJI).

Crna Gora predsjedava Jadransko-jonskom inicijativom, a na ministarskom sastanku u Budvi je izvršena predaja predsjedavanja Jadransko-jonskom inicijativom Republici Srbiji.

Pored ministra Crnatka, na sastanku su učestvovali prvi potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, potpredsjednica Vlade i ministarka inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić, predstavnici  Republike Italije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Grčke i Slovenije. Sastanku su prisustvovali i ministar inostranih poslova, političkih odnosa i pravde San Marina Nicola Renzi, u svojstvu specijalnog gosta.

Crnadak je obraćajući se prisutnima na sastanku Savjeta ministara JJI naglasio značaj Strategije Evropske unije za jadranski i jonski region koji je osnovan 2014. godine kada je BiH presjedala JJI i izrazio uvjerenje da EUSAIR ima kapacitet za poticanje saradnje između zemalja članica EU i pružanje pomoći zemljama kandidatima na njihovom putu prema članstvu u EU.

Govoreći o evropskom putu BiH, Crnadak je izrazio nadu da će političke partije koje su započele aktivnosti oko formiranja Savjeta ministara BiH i Vlade Federacije BiH uskoro završiti taj posao, kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Evropske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati izvanični kandiat za EU.

– Regionalna saradnja i izgradnja dobrih odnosa sa susjedima su prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine, što će BiH provoditi i kroz aktivnosti EUSAIR-a u svim četirima stupovima, posebno u trećem stupu – Kvaliteta okoliša – kojim predsjedava Bosna i Hercegovina zajedno sa Slovenijom – reako je šef bh. diplomatije. 

Crnadak je čestitao ministru Ivici Dačiću i Republici Srbiji na preuzimanju Predsjedništva Jadransko-jonske inicijative.

Crnadak je u Budvi učestvovao i na ministarskom panelu 4. foruma Strategije Evropske unije za jadranski i jonski region (EUSAIR) na teme vezane uz područje turizma i plavog rasta.

Tokom ministarskog sastanka usvajanjem Budvanske deklaracije, ozvaničeno je punopravno članstvo San Marina u Jadransko-jonskoj inicijativi, saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MIP-a BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad