Gradonačelnik Bihaća predložio novu lokaciju za migrantski centar

Vijesti 08. maj 201915:02 > 15:03
Grad Bihać

Na zahtjev Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, danas se održava vanredna sjednica Gradskog vijeća. Gradonačelnik Fazlić na početku sjednice vijećnicima je predložio lokaciju u vlasništvu Grada Bihaća za privremeni prihvatni centar za migrante i izbjeglice koja se nalazi van naseljenog područja grada Bihaća.

Predložena lokacija predstavlja dio katastarske čestice broj 1384 zvana Vučijak, šuma 3 klase u približnoj površini od 4 ha, a ista je u posjedu Grada Bihaća. Do predmetne lokacije vodi postojeći makadamski put i ista je udaljena oko 300 metara od posljednje vikendice, te isto toliko od niskonaponske mreže i lokalnog vodovoda, te postoji mogućnost priključenja na istu.

“Prije lokacije koju danas predlažem, obišao sam nekoliko potencijalnih lokacija na Skočaju, Ružića Dolu i Bajljevcu. Ono što je nas opredijelilo da predložim lokaciju Vučijak – nekadašnje deponije, jeste činjenica da migranti već koriste isti pravac i lokaciju za odlazak, da lokacija ne bude između lokacije i granice sa Hrvatskom, da lokacija bude u vlasništvu grada”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

On je kazao da su se shodno zaključcima Gradskog vijeća sa vanredne sjednice pokrenule aktivnosti oko formiranja Ureda za migrante pri Gradskoj upravi Bihać.

“Ono što još posebno želim istaći jeste da predložena lokacija ne rješava problem države BiH kada su u pitanju migranti. Također, lokacija na Vučijaku nije rješenje za migrante iz Mirala i Sedre, već za one koji borave u Biri. Bitno je i istaći da sam imao sastanak sa predstavnicima EU i ostalih organizacija koji će i dalje stojati iza Grada i njegovih napora da stavi ovaj problem pod kontrolu”, naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad