Mittal otpušta 300 radnika, premijer Višković na sve to sliježe ramenima

Vijesti 08. maj 201916:59 > 19:05
Srna

Tri stotine radnika prijedorskog ArcelorMittala ostaju bez posla najkasnije do početka septembra, najavili su iz ove kompanije. Kao razlog za otpuštanje skoro 40 posto radnika navode "stalnu neizvijesnost oko dugoročne proizvodnje željezne rude u Prijedoru". Većina stanovnika grada na Sani stava je da je politika kriva za ovaj epilog, jer je umješala prste u prodaju državnog kapitala u rudniku Ljubija, koji Mittal pokušava godinama da kupi, ali bezuspješno...

“Nećemo glad i bijedu”. Ovim riječima i štrajkom glađu su prijedorski rudari prije dvije godine upozorili šta ih čeka. I bili su u pravu.

Zbog kalkulacija oko prodaje ostatka rudnog bogatstva u gradu na Sani, ArcelorMittal otpustiće 300 radnika. Tri stotine je to porodica koje će ostati bez primanja kratkoročno, dugoročno će, dodaju u Sindikatu Mittala, to značiti kraj rudarenja u Prijedoru.

“U prvi mah je velika nevjerica među radnicima, zatečeni smo ovom odlukom, jer znamo šta to znači za nas, cijele naše porodice, to će biti katastrofa. Ako je to nečiji krajnji cilj, pa da neko hoće da pravi egzoduse, odlazak odavde…jer većina mladih će otići sa ovih prostora i da traži sigurniju, bolju perspektivu negdje drugdje”, poručuje Saša Kukolj, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala Prijedor”.

Prosječna plata u Mittalu od 1.100 KM zadržavala je Prijedorčane u državi. Od poslovanja ove firme, zavisi i poslovanje Željeznica RS, koje rudu prevoze u Zenicu. Ako dođe do otpuštanja radnika, osjetiće i fondovi.
Premijer Republike Srpske Radovan Višković na sve to sliježe ramenima, te pominje tužbe protiv Mittala zbog transfernih cijena.

“Pa, vidite, to je privatna firma, privatno preduzeće, ne vidim zaista da bi Vlada imala neko rješenje… Jer to je odluka Mittala da smanji proizvodnju. Ja se nadam da su to kvalifikovani, stručni radnici koji će sigurno i kod drugog poslodavca naći zaposlenje. Mittal ne može otpustiti ljude, a da im ne osigura sve ono što im je zakonom propisano”, smatra Višković.

Godine 2017. protestvovali su pod zastavom firme za koju rade, a protiv funkcionera koji ne rade za opšte dobro, tvrdili su radnici Mittala, negodujući protiv prodaje državne rude u RŽR Ljubija. Danas su tihi, kao i većina Prijedorčana. Šokirala ih je najava otkaza za 300 ljudi.

ANKETA:

-Svako dijete koje ponese ujutro džeparac, roditelj mora izdvojiti. Sad mu ubij ćaću, skloni ga sa radnog mjesta. Gdje smo došli u ovoj državi, nemojte ovako raditi, ako ima i atom snage, da se to spasi.

-Politika se tu umiješala prste, prodaje rudnik, ovome onome, nije u redu..

-Žao mi je tih ljudi, taj Mittal je bio pokretač mnogo čega u Prijedoru, sad je to spalo na 1/3. Kako će to sve ispasti, kao uostalom sve u ovoj državi, ništa nije ovdje kako treba.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković nada se da ljudi, pogotovo na višim nivoima vlasti, neće ostati gluvi na vapaje radnika.

“Sva upozorenja i u usmenoj formi i pismenoj do sada nisu dala rezultata. Ja ću razgovarati sa predstavnicima ArcelorMittala, i sa sindikatom, i sa predstavnicima Vlade. Naša želja je jasna, da se stvore uslovi za dalji život i rad ovdje, nastavi rudarenje. Seoba nam je mladih ljudi prema zapadu već mnogo, možete misliti šta bi se desilo kada bi se počeli gasiti ovakvi privredni subjekti koji su nosioci razvoja ovoga grada”, ističe Đaković.

Upućeni tvrde da je i ovaj put problem izazvala prodaja rudnika Ljubija oko kojeg su svojevremeno koalicioni partneri SNSD i SP i u skupštini zaratili protiv DNS-a.

Vađenje željezne rude u ljubijskoj regiji traje blizu 2.500 godina. Od starijeg željeznog doba, preko rimskog perioda, srednjevjekovne bosanske države, turskog carstva, sve do Austrougara, moć vlasti zasnivala se na ovoj sirovini.

Da li je vlast i sada pokazala svoju moć?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad