Inzko u UN-u: Priče o otcjepljenju i crtanju novih granica moraju prestati

Vijesti 08. maj 201918:26 > 18:57
N1

Visoki predstavnik Valentin Inzko obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija i podnio 55. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Izvještaj pokriva period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine. Izjavio je, da je secesija stalna politika, koja potkopava državu.

Visoki predstavnik je upozorio, da je i dalje uočljiva čudna retorika, da se govori protiv državnosti BiH, prijeti otcjepljenjem, i da se ističe kako RS jeste država. Nije zaboravio pomenuti ni hrvatske i bošnjačke političke predstavnike, te njihovu retoriku i poteze.

N1

U najkraćem je to sažetak izvještaja o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, a koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a podnio visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko. Imenom i prezimenom pomenuo je Milorada Dodika.

“Predsjedavajući Dodik je pokušao uspostaviti dogovor o nekoliko važnih pitanja, ali i dalje govori protiv državnosti, i dalje prijeti državi otcijepljenje Republike Srpske i tvrdi da RS jeste država”, kazao je Inzko.

Zbog svoje retorike te poteza pomenuta je i SDA.

“Također, glavna bošnjačka partija je najavila da će pokrenuti inicjativu za promjenu naziva Republika Srpska pred Ustavnim sudom, što dalje potkopava i pothranjuje ovu prijetnju od odvajanja”, istakao je visoki predstavnik.

Pomenuo je Inzko i predstavnike HDZ-a.

“Hrvatski predstavnici odbacuju određene presude i pozivaju na formiranje neke paradržave”, naveo je.

A osim ovog izvještaja koji je visoki predstavnik pročitao, u New York je stigao i onaj koji su pisali dužnosnici RS-a.

N1

Premijer ovog bh. entiteta Radovan Višković, pak smatra kako je Valentin Inzko u svom izvještaju trebao navesti kako je problem Federacija BiH, a ne Republika Srpska.

“Prvi put Republika Srpska nije crna ovca u BiH, bar po mišljenju visokog predstavnika i OHR-a, morao je eške volje da prizna činjenice i da problem BiH ne stanuje u Republici Srpskoj, već u FBiH”, kazao je Višković.

U kojoj danas pak pojedini političari ne žele komentirati sadržaj onoga o čemu je govorio Inzko. Sadržaj, u kojem je pominjao i Vučića, rezervni policijski sastav, neprovođenje presuda Ustavnog suda, neodržavanje izbora u Mostaru.

“Sadržaj je očekivan i opisuje stanje u BiH. Bitno je da vidimo reakcije članica Savjeta bezbjednosti u vezi izještaja i najvažnije je šta ćemo mi učiniti nakon tog izvještaja”, mišljenja je Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije u Bosni i Hercegovini.

Inače, uoči obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik razgovarao je s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom. Priče o otcjepljenju i crtanju novih granica moraju prestati, poručio je Inzko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad