Godišnja skupštine EBRD-a donosi brojne pozitivne efekte

Vijesti 08. maj 201919:02 > 19:18
N1

Sarajevo je centar regije ovih dana. Razlog je godišnja skupština Evropske Banke za obnovu i razvoj koja je okupila 3.234 učesnika. Oni će u prosjeku trošiti dnevno između 300 i 700 eura po osobi za četiri dana.

Među navedenim učesnicima je 70 delegacija guvernera EBRD-a, te poslovni ljudi iz 38 ekonomija koji sarađuju sa EBRD-om. Iz turističke zajednice KS navode da su hotelski kapaciteti odavno popunjeni, te da će konačne brojke imati tek po završetka događaja.

N1

“Sama cijela ova priča, organizacija, situacija i gradu jučer i danas pokazuje da je jedno pozitivno vanredno stanje, gdje imate pojačano prisustvo ljudi, pojačano prisustvo medija. Sve su to aspekti koji pozitivno utiču na promociju Sarajeva i BiH, u tom nekom pozitivnom smislu”, kazao je Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice KS.

Većina ugostitelja sa kojima smo razgovarali kaže da je prethodnih dana povećan broj posjetilaca. U protekla dva dana Međunarodni aerodrom Sarajevo imao je 5.000 putnika, blizu 80 avio operacija, 8 redovnih i 9 privatnih letova i 2 charter leta. BiH stigla brojne političke i privredne delegacije iz regiona i Evrope

“Na pistu MAS-a sletjeli su brojni charter letovi kojima su stigla najviša politička izaslanstva, predvođena ministrima i premijerima. Iz Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije te brojni gospodarstvenici i predstavnici velikih kompanija. S obzirom da je riječ o visokim izaslanstvima, i mjere sigurnosti na MAS-u i mjere sigurnosti su veće nego inače”, kazala je Sanja Bagarić, portparolka Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Inače Bosna i Hercegovine se pridružila EBRD-u 1996. godine. Evropska banka za obnovu i razvoj jako je značajna za BiH, smatraju stručnjaci.

N1

“Evropska banka je naš partner za 2,3 miljarde eura uloženih u BiH. Trenutno imako oko 68 projekata koji su aktivni. Koji vrijede oko milijardu i 50 miliona eura. Nažalost već jedan veliki dio sredstava se ne koristi. Negdje oko 230 miliona još se nije počelo da koristi. Tako da je to onaj problem koji bih ima da dobije kredit, a onda nije spremna da ga tehnički počne koristi i onda se plaćaju zatezne kamate i to baš nije zgodna stvar”, mišljenja je Anto Domazet ekonomski analitičar.

Sarajlije poručuju da žele ostaviti dobar utisak prvenstveno na investitore koji ovih dana borave u BiH, te će učiniti sve da se neki od njih vrate i ulože novac u BiH. Paralelno uz biznis događajima biće održani kulturni i turistički Parters program, organizacija posjeta turističkim lokacijama u Kantonu Sarajevo, posjete muzejima, kulturnim i obrazovnim institucijama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad