Na EBRD-u danas sesija o investiranju u BiH

Vijesti 09. maj 201908:24 > 08:34
N1

U okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ danas će u Sarajevu biti održana sesija "Investiranje u BiH - investicije u profitabilne projekte".

Početak sesije o mogućnostima ulaganja u BiH, koju će moderirati direktor EBRD-a za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe, zakazan je za 9.30 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH, a predviđeno je da se potencijalnim investitorima obrate predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

Tokom sesije o potencijalima za investiranje u BiH biće ukazano na stratešku geografsku poziciju zemlje domaćina godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, pravno okruženje pogodno za investitore, povoljne trgovinske sporazume, niske operativne troškove, kao i talentovane ljude koji BiH čine destinacijom punom potencijala za profitabilne investicije.

Nakon sesije “Investiranje u BiH – investicije u profitabilne projekte” u 11.00 časova izjavu novinarima će dati ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Zbog činjenice da na Balkanu migracioni tokovi stvaraju izazove za lokalne ekonomije i ometaju održivi rast, predviđeno je održavanje sesije “Migracije u regionu EBRD-a: pretvaranje izazova u priliku”, koja je zakazana za 14.30 časova u zgradi zajedničkih institucija BiH.

Iz EBRD-a napominju da je problem migracija ključni izazov čije rješavanje zahtijeva kombinovane aktivnosti kreatora politike, privatnog sektora, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Budući da su nedostatak radnih mjesta, loše usluge i briga o kvalitetu života glavni razlozi za migraciju, na panelu će biti raspravljano o ulozi privatnog sektora u rješavanju tih izazova i iskorištavanju mogućnosti koje migracija može donijeti.

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a biće zatvoren danas sesijom Alumni asocijacije EBRD-a, koja okuplja oko 3.000 članova i predstavlja jedinstvenu mrežu stručnjaka iz različitih sektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad