Centralna proslava Dana pobjede: Na Vracama plamen nakon 27 godina

Vijesti 09. maj 201912:42 > 12:49
Fena

Simboličnim činom paljenja Vječne vatre na Spomen-parku 'Vraca' i polaganjem cvijeća danas je, u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope - 9. maja, odata počast žrtvama fašizma.

S centralne proslave, koju su u sklopu “Dana Kantona Sarajevo“, organizirali Kantonalna vlada i SABNOR BiH, odaslana je poruka kako se na taj način obilježava jedan od naznačajnih datuma u historiji svijeta te njeguje sjećanje na žrtve koje je BiH podnijela u borbi protiv fašizma, s nadom da se ponovno pokrenu snage antifašizma kao temelj za opstanak naše zemlje i prosperitetniju budućnost svih njenih naroda i građana.

Nakon 27 godina, Vječnu vatru na Vracama je simbolično upalio istaknuti bh. političar, bivši predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ i učesnik NOB-a Raif Dizdarević, koji je tim povodom istaknuo kako plamen svjedoči o hrabrosti, junaštvu i žrtvovanju za slobodu, bolji život i više pravde, te poziva sve antifašiste da smjelije i dosljednije jačaju front u borbi protiv fašizma.

Na Spomen-parku Vraca, koji je 2005. proglašen nacionalnim spomenikom, cvijeće su položili i počast žrtvama fašizma odali – delegacija SABNOR-a BiH, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Amel Suljević, potpredsjednik FBiH Milan Dunović i delegacija KS-a, predvođena kantonalnim premijerom Edinom Fortom, te šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton i delegacija Općine Stari Grad Sarajevo.

Uime Vlade KS-a sudionike manifestacije pozdravio je premijer Edin Forto, naglašavajući kako je činom paljenja plamena počela rekonstrukcije i revitalizacija Spomen-parka Vraca, prostora koji nosi izuzetnu simboliku i koji obavezuje na “učenje o borbi koju smo prošli već više puta i borbi koju ćemo nastaviti“.

Upozorio je da fašizam nije pobijeđen, nego da se stalno vraća u različitim oblicima.

“I danas smo svjedoci toga, ne samo na našim prostorima, nego i cijeloj Evropi… Naš je zadatak da borba protiv fašizma nikada ne prestane”, poručio je Forto.

Centralna manifestacija obilježavanja Dana pobjede i Dana Evrope počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i Odom radosti u izvedbi hora i orkestra Srednje muzičke škole iz Sarajeva.

Nakon oficijelnog dijela, sudionici manifestacije su su uputili u obilazak Spomen-parka Vraca koji je, u međuvremenu, temeljito očišćen i uređen.

U sklopu “Dana KS“, a u povodu Dana pobjede i Dana Evrope, danas su brojne delegacije pohodile lokalitet ‘Vječne vatre’ u Sarajevu, kao i Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje je, uz prigodan program, položeno cvijeće i odata počast žrtvama fašizma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad