Grabar – Kitarović: Želimo vidjeti BiH kao kandidata za EU što prije

Vijesti 09. maj 201913:08 > 13:14
N1

Samit procesa Brdo-Brioni u glavnom gradu Albanije Tirani okupio je lidere zemalja regiona. Cilj Samita je da se napravi politička poruka u pogledu aspiracija zemalja u regionu za integraciju u Evropsku uniju (EU).

Samitu, organizovanom pod pokroviteljstvom predsjednika Albanije Ilira Mete, prisustvuju predsjednici Kosova Hashim Thaci, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

“Zadovoljstvo je biti u Tirani na BB Procesu. Zahvaljujem se predsjedniku Albanije Meti koji je organizovao izvrstan sastanak. Posebna dobrodošlica predsjedniku Dudi koji nam se danas pridružio iako njegova zemlja geografski nije bliska ovom regionu. Lijepo je vidjeti da Poljska podržava ulazak zemalja regiona u EU i u NATO onih koji žele ući”, kazala je u obraćanju predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović i dodala:

Kada govorim s kolegama u Briselu mnogi ne razumiju zapadni Balkan, ali isto tako neamju interesa za dešavanja na Zapadnom Balkanu. Zato smo Predsjednik pahor i ja odlučili pokrenuti ovaj proces jer se stalno okupiramo pitanjima koja su važna za EU i zaboravljamo proces pridruživanja zemalja regiona. Ima još mnogo stvari koje se moraju završiti ono što moram reći je da smo danas o tome razgovarali i moram reći da smo imali otvorenu raspravu o svim otvorenim pitanjima i mislim da je važno da je imamo i u budućnosti. Ono što me zabrinjava je manjak progresa. Drago mi je da imamo rješenje pitanja imena Sjeverne Makedonije i da će to otvoriti mogućnost otvaranja pregovora za njih i Albaniju u junu mjesecu“.

Još je kazala da želi vidjeti BiH kao kandidata za EU što prije.

Želimo vidjeti Bosnu i Hercgovinu kao kandidata za EU što prije, podržavamo viznu liberalizaciju za Kosovo ali i pristup da svaka zemlja napreduje u skladu s vlastitim napredovanjem prema EU. Mislimo da se stvorio opasan vakum u ovom dijelu Evrope. Taj vakum se stvara kroz odlaske ljudi, ali i ulazak trećih nacija na ove prostore“.

“Zbog toga se nadam da će ovaj dio Evrope ostati siguran i sposoban da osigura stabilnost Evrope. Tokom našeg predsjedavanja EU stavit ćemo ovaj region na vrh naše agende i time se nadamo da će biti i na vrhu evropske agende i zbog toga želimo organizirati naredni samit EU Balkan u Zagrebu u povodu 20 godina od prethodnog samita”, poručila je Kolinda Grabar – Kitarović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad