Džaferović za N1 o raspravi s Dodikom oko Godišnjeg nacionalnog plana

Vijesti 09. maj 201914:35 > 14:44
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović komentarisao je danas za N1 detalje samita Proces Brdo - Brioni koji se održava u Albaniji kazavši da je to vrlo koristan sastanak na kom su učesnici imali mogućnost da razmijene mišljenja o evrointegracijama zemalja Zapadnog Balkana i njihovim međusobnim odnosima.

“Najvažnija stvar koja se po meni dogodila na ovom sastanku je to da je ovaj skup zaključio da preporuči Evropskoj uniji da pitanje integracije zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju smatra kao geostrateško, geopolitičko pitanje”, kazao je Džaferović.

VEZANE VIJESTI

On je komentarisao i raspravu koju je imao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom nakon što ih je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pitao o toku formiranja vlasti u BiH.

“Gospodin Vučić se interesirao za vlast u BiH, i ja sam objasnio svoje stajalište – da je to pitanje vladavine prava, da pitanje predaje Godišnjeg nacionalnog plana je odluka Predsjedništva BiH iz 2009. godine. Imamo poziv od NATO-a da predamo prvi Godišnji nacionalni plan i kako sad taj proces da vodi vlast ili vlada koja kaže da neće to da radi, neće da poštuje zakone, neće da poštuje strategije”, istakao je Džaferović.

Za sinoćnji sastanak sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federicom Mogherini kazao je kako je vođen vrlo prijateljski razgovor i istakao da je Mogherini predana evropskoj perspektivi BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad