Čubrilović: Ovo Inzku ne služi na čast

Vijesti 09. maj 201915:30 > 15:33
N1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da su, kako je rekao, netačni navodi u izvještaju koji je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Svjedoci smo da godinama visoki predstavnik podnosi izvještaje koji ne odgovaraju činjeničnom stanju u BiH, pogotovo kada je riječ o dijelu BiH koji se zove RS, što mu ne služi na čast”, ustvrdio je Čubrilović.

Ipak, vjeruje, da se mnogi mogu prepoznati šta je tačno, a šta nije u tom dokumentu.

“Dobro je što Vlada RS godinama šalje svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN o svom viđenju situacije u BiH”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci i kazao da Republika Srpska mora istrajati u borbi za istinu.

I entitetska predsjednica Željka Cvijanović je dodala da je RS opredijeljena za evropski put i da na tom putu nema mjesta za visokog predstavnika u BiH jer, kako tvrdi, djeluje antidemokratski i ne može da bude superioran u odnosu na institucije koje su izabrane voljom naroda.

Na određeni način je, kaže, razočarana i šokirana diskusijama koje su uslijedile nakon podnošenja izvještaja.

“Te diskusije spadaju u red najgorih do sada i isključivo su bile u funkciji odbrane pozicije visokog predstavnika, prizivaju korištenje bonskih ovlašćenja i u suštini nam pokazuju da oni, kao predstavnici važnih zemalja, tako malo vjeruju u EU i naš evropski put”, rekla je Cvijanović.

Navela je i da joj je jedna od rečenica bila posebno zanimljiva, a u njoj se navodi da određene inicijative podrivaju koheziju koja postoji u Bosni i Hercegovini, iako te kohezije nije bilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad