Osnivanje Pokreta socijalne pravde i demokratije: Šta slijedi?

Vijesti 09. maj 201918:08 > 19:21
N1

Prvi sastanak Socijaldemokratskog pokreta odnosno Pokreta socijalne pravde i demokratije, okončan je danas u Sarajevu, a neki od zaključaka su novo ime i sama priroda, odnosno suština ideje pokreta. Pokret ne predstavlja političku organizaciju, jer u političkoj organizaciji ne mogu biti nevladine organizacije, koje su prisutne u Pokretu, poručuju njegovi osnivači. Skupština Pokreta zakazana je za početak juna. Onim što je danas dogovoeno, nisu bili zadovoljni pojedini sudionici, neki od njih kažu i da su prevareni.

Ponovno jedan do drugog Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija i to na sjednici Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta.

Uz njih još neka dobro poznata imena SDP-a , DF-a , GS-a, a pored njih intelektualci te univerzitetski profesori …

Dva sata dinamične i konstruktivne rasprave, iza zatovrenih vrata, a čini se i ispred. Rasprave koja je rezultirala osnivanjem Pokreta socijalne pravde i demokracije.

N1

“Uz nekoliko prijedloga koje smo ovdje imali, uz dosta obrazloženja koja su data, Pokret smo nazvali pokret socijalne pravde i demokratije ,i to će biti radni naziv sve do Skupštine, kada bi trebao biti ozvaničen. Skraćenica je SPD”, kazao je Ivo Komšić.

Osnivačka skupština SPD-a najavljena za početak narednog mjeseca, kada bi i trebalo biti izabrano

Predsjedništvo od 25 članova. Hoće li među njim biti i još jedan Komšić?

N1

“Ne znam šta će od svega biti, treba probati. Mislim da mi moramo nešto napraviti da bismo ojačali sve ono što se odupire ovakvom uređenju BiH. Tačnije, etničkim politikama, ja sam za to da se to okrene u drugom pravcu. Treba ljude dovesti za isti stol i pokušati na neki način uobličiti”, poručio je Željko Komšić.

Ne može, pitate li profesoricu Lamiju Tanović, koja je danas napustila sastanak te poručila da se osjeća prevarenom.

N1

“Ja se osjećam prevarenom. Mi smo od novembra radili na tom projektu, ali niko nije govorio o Socijaldemokratskom pokretu. Razgovarali smo o nazivu ‘Bolja BiH’. Ivo Komšić me prevario. On i Miro Lazović. Ja sam njima napisala sve to”, istakla je Lamija Tanović.

A čini se da se pomenutom dvojcu uz sve one kadrove SDP-a BiH koji su odlučili biti dio SPD-a, prijeti izbacivanje iz stranke o čemu bi trebao odlučivati Glavni odbor stranke na svojoj sjednici u subotu u Jablanici.

Kako god, osnivači pokreta kažu, mi nismo poliitčka organizacija. No, pojedini analitičari ne daju im velike šanse.

N1

“Mislim da neće imati uspjeha ovaj pokret, jer da su se tu skupili mladi ljudi, da su to neke nove snage, neki ljudi koji su pokazali do sada da znaju šta da rade, da su dobili podršku građana , to bi možda imalo nekog uspjeha, no oni su je dobili unutar nekih stranaka, bilo DF-a ili SDP-a i ne vidim potrebu za nekim krovnim udruženjem”, smatra Ivana Marić.

No vrata ove krovne organizacije otvorena su za sve, pa i za druge stranke, odnosno, sve one koji žele raditi u interesu i za prospretitet BiH, poručuju osnivači SPD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android | Phone/iPad