Vječni plamen ponovo gori nad Sarajevom

Vijesti 09. maj 201918:44 > 18:46
N1

Nakon 27 godina ponovo je upaljen vječni plamen na Spomen-parku Vraca. Plamen je upalio Raif Dizdarević, simbolično 9. maja na dan kada je fašizma u Drugom svjetskom ratu i zvanično poražen.

“Dugo smo čekali da počne obnova izuzetnog i jedinstvenog spomenika koji govori o kulturi sjećanja na sve ono što je prethodilo pobjedi i svemu onome što sada treba da radimo”, kaže Dizdarević.

U odluci Komsije za nacionalne spomenike o proglašenju spomen-parka nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine navodi se kako je za vrijeme trajanja Drugog svjetskog rata gotovo svaki sedmi stanovnik tadašnjeg Sarajeva ubijen. U tom periodu, objekat tvrđave Vraca nastao u vrijeme Austro-Ugarske bio je pretvoren u službeno stratište. Spomen-park, koji je izgrađen 1981. godine, u posljednjem ratu služio je kao mjesto odakle je Sarajevo gađano iz teškog topovskog naoružanja i snajpera. Cijeli kompleks je bio devastiran, plamen ugašen sve do danas.

“Mi ćemo ovaj lokalitet napraviti onim što treba da bude, ne samo simbol borbe protiv fašizma. Ne moramo posebno govoriti koja je simbolika ovog prostora koji je i na entitetskoj granci, lokacija, pogled na grad. Ovo je nešto što moramo oživiti i mi ćemo to i uraditi”, ističe Edin Forto, premijer KS.

Procjenjuje se da je na području Sarajeva likvidirano 25.000 osoba. Preko 9.000 imena uklesano je u kamene blokove Spomen-parka koji predstavlja sinonim otpora za sve građane Sarajeva i BiH.

Na kamenoj ploči nalaze se imena članova porodice Nebojše Karikića koja je ubijena u Jasenovcu. I ovog devetog maja položio je cvijeće i odao počast. O tekovinama antifašizma kaže…

“To je nešto najveće što su mogle ostvariti generancije naših roditelja, da imamo slobodu, da imamo državu. I vidite što smo dočekali, da se ubijemo, koljemo između sebe. To je katastrofa”.

Počast svojim drugovima danas je odao i Ibrahim Jelač, jedan od najmlađih učesnika NOB-a kojoj je pristupio sa svega 13 godina. Iako su mu branili, postao je partizan.

“Iako mi je teško došao sam ovdje danas jer su ovi ljudi heroji. Učinili su nas ponosnim”, poručuje Jelač.

Da li zbog lošeg vremena ili činjenice da je danas radni dan, svečnom činu pristustvovao je pedesetaka građana i predstavnik vlasti, iako je sam događaj najavljen kao centralna manifestacija obilježavnja Dana pobjede nad fašizmom. I to je naš odnos prema tekovinama, prokomentirao je Raif Dizdarević.

“Evo vidite i sami, da ovde nema tzv. velikana. A ovo je pravo mjesto na kojem je trebalo obilježiti Dan pobjede”, smatra Dizdarević.

Paljenjem plamena zvanično je završena prva faza obnove parka. Ukonjeni su grafiti, uređeni prilazi centralnom dijelu. U drugoj fazi, kako su potvrdili iz kantonalne vlade, trebao bi biti uređen i dio oko spomen obilježa Radojki Lakić na koje mještani godinama upozoravaju. Statua ove djevojke, s uzdignutim rukama koje je pratila legenda o uzviku “Drugovi, ne dajte se!” jedan je od simbola kompleksa Spomen-parka Vraca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

N1
N1
N1
N1
N1