Dan pobjede nad fašizmom obilježen Maršom besmrtnog puka

Vijesti 09. maj 201918:43 > 18:57
N1

U Banjaluci, Trebinju i Istočnom Sarajevu, Dan pobjede nad fašizmom obilježen je Maršom besmrtnog puka.

Ujedinjeni pod kišbranima i protiv fašizma, sa fotografijama predaka, zastavama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Srpske nekoliko stotina učesnika marša Besmrtnog puka prošetalo je Banjalukom.

N1

“Ovo je Glišić Milan jedan od organizatora ustanka u podgrmečkim selima između Bosanske Krupe i Bihaća, nosilac je partizanske spomenice, rat je okončao u Srbiji kao komandir artiljerijskog diviziona 8. krajiške brigade”, kazao je Boro Glišić iz Banjaluke.

“Otac mi je iz Krajine sa Une, učesnik je slavnih bitki na Suutjesci i Neretvi, bio je telegrafista pri vrhovnom štabu. Ponosna sam na njega, ponoosna sam na ovaj dan, moj otac je nosilac zlatnogg ordena bratstva i jedinstva”, ispričala nam je Neda Kopanja Filipović iz Banjaluke.

Drugi svjetski rat zahvatio je 96 odsto zemljine površine i oko 110 miliona ljudi. Na području bivše Jugoslavije trajao je preko četiri godine, a prema podacima državne komisije bivše SFRJ život je izgubilo 1.706.000 ljudi, od čega je oko 300.000 boraca.

“Obilježavamo veliki dan koji se slavi u čitavom svijetu, u 64 zemlje i u 500 gradova i mjesta širom naše zemlje”, kazao je Rade Džajić, predsjednik SUBNOR-a.

N1

Učesnici Marša su položili vijence na spomen obilježjima poginulih boraca Narodno oslobaodičakog rata.

“Njegujemo sve te vrijednosti koje su bile tada utkane u Evropu ali evo nastavljaju svoj život i kroz ono što mi danas radimo i živimo i u institucionalnom i u ljudskom smislu”, istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

“Da se to nigdje i nikada više nikome ne desi to šta su preživjeli naši narodi tokom proteklih ratova”, poručio je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

Nadamo se da ćemo živjeti u miru i slozi, da ćemo razvijati ekonomiju i sa ponosom pričati o tome šta su naši preci radili.

Marš “Besmrtnog puka” se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci je organizovan treći put i Republici Srpskoj ovo je neradni dan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android | Phone/iPad