Wigemark: Šta znači biti Evropljanin

Vijesti 09. maj 201921:14 > 21:15
FENA/Hazim Aljović

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark bio je večeras domaćin svečanog prijama u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine povodom Dana Evrope.

“Zemaljski muzej ne samo da je prelijepo, nego je i pravo mjesto za obilježavanja Dana Evrope. Jednako kao i EU, večeras se podsjećamo na bogatstvo BiH, njene kulturne, etničke i vjerske raznolikosti i baštine”, kazao je Wigemark.

Biti Evropljanin, po njegovim riječima, znači prihvatiti razlike i biti tolerantan prema ljudima druge etničke, političke, vjerske i kulturne pripadnosti. Wigemark je dodao da je naša zajednička evropska istorija ono što nas povezuje i ne bi nas trebala razdvajati. Kao Evropljani, kazao je, trebamo se stalno podsjećati da ne ponavljamo greške i tragedije iz prošlosti.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU je kazao da nije zdravo razmišljati o sukobima iz prošlosti, ali da istovremeno ne smijemo zaboraviti ni ono što je u samom srcu Evrospke unije, a to je opredjeljenje za mir i sigurnost svih građana Evrope na temelju uzajmnog poštivanja ljudskih prava i spremnosti za angažman na pomirenju i oprost istorijskim neprijateljima.

“Kada EU govori o potrebi pomirenja i prevazilaženju sukoba iz prošlosti, onda govorimo iz vlastitog iskustva, govorimo o potrebi jedne zajedničke interpretacije historije i odbacujemo bilo kakve pokušaje revizionizma historijskih činjenica i brojki. Kada se bude pisala historija sadašnjice vjerovatno je da će uključivati i nekoliko poglavlja o tome kako su ova zemlje i cijeli region postali članice EU”, naglasio je Wigemark.

Transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam. Wigemark je kazao da je ona stvar izbora, te da zahtjeva brojne korake i odluke. Naveo je da je brzina pristupanja EU određena brzinom kojom se BiH može prilagođavati i početi provoditi pravila, standarde i propise EU.

Naglasio da su EU i njene države članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama.

“U tu svrhu udvostručićemo našu finansijsku pomoć u okviru IPA sredstava na iznos od 80 miliona eura godišnje u narednom periodu. Pored toga, Evropska investicijska banka i druge institicije EU nastavljaju osiguravati stotine miliona eura kredita uz najniže kamante stope u sve svrhe, od novih bolnica, prečišćavanja otpadnih voda do ekološki prihvatljive prometne i energetske infrastrukture”, kazao je šef Delegacije EU na prijemu kojem su prisustvovale brojne zvanice iz političkog, vjerskog i kulturnog života te predstavnici diplomatskog kora.

Dan Evrope se slavi svake godine 9. maja povodom godišnjice historijske Šumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena Evropska unija (EU). To je i prilika da se slave dostignuća EU – trajni mir, ekonomska saradnja i kretanje bez granica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad