Katica: MUP Kantona Sarajevo spreman za saradnju i pomoć USK

Vijesti 10. maj 201913:58 > 14:00
N1

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, prilikom današnje posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), istakao je spremnost za saradnju i pomoć zbog situacije s migrantima i izbjeglicama.

“Želimo ojačati saradnju dvije kantonalne vlade, jer naša dva kantona najviše i osjećaju posljedice migracijskog procesa u BiH. Trenutno u Kantonu Sarajevo boravi između dvije i tri hiljade migranata i izbjeglica, međutim, njihov cilj je dolazak u Unsko-sanski kanton i prelazak granice s Evropskom unijom. Zato je ta komunikacija, saradnja i udruživanje resursa neophodno kako bismo što efikasnije kontrolisali naročito sigurnosnu situaciju”, rekao je Katica.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić izdvojio je i zajednički nastup prema nadležnim institucijama u državi, od kojih se i dalje očekuje strateški plan upravljanja migracijskim procesom u BiH.

“Zajednički insistiramo na jačanju istočne državne granice i strategiji upravljanja sve kompleksnijom situacijom. Tražit ćemo i formiranje Operativne grupe u Federaciji BiH, u koju će biti uključene sve kantonalne policijske agencije i Federalna uprava policije. Nadamo se i maksimalnoj saradnji policijskih agencija iz Republike Srpske”, dodao je Kljajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad