Mještani Topčić Polja: Učinite sve da spriječite novu katastrofu

N1

Stravične slike u maju 2014. stizale su iz Topčić Polja kod Zenice. Stanovnike ovog mjesta isto vrijeme zadesile i poplave i klizišta. Ekipa N1 danas je obišla tada poplavljena područja. Stanovnici apeluju na nadležne da učinite sve da spriječite novu katastrofu.

Danas skoro presušila, riječica Starinska u maju 2014. godine sa sobom je povukla cijela brda i u Topčić Polje nanijela milione kubika zemlje. Još su vidljive poslijedice. Kuća Abdulaha Međića bila je jedna od desetina koje su se našle pod zemljom.

“Vidite dokle mi je bila zemlja. (Kako ste ulazili u kuću?) Kroz prozor. Kod mene sin je dolazio, i kroz onaj gore prozor uđe. (Jeste išta mogli spasiti od stvari?) Tehnika je sva otišla. Gore mi je bilo 50 cm zemlje. Može li se išta spasiti?”, pita se Međić.

Dobro je kažu mještani, te 2014. u Topčić Polju niko nije nastradao, ali mjesto se nikada nije oporavilo. Od tada na svaku kišu gledaju sa zebnjom, u strahu da ponovo ne izgube godinama stvarano.

“Zamislite vi sada kada je ovdje ponoć, magla pada, a rijeka jaka tutnji. Ne vidiš ništa, da barem osvjetle. Kažem stavite rasvjetu. Ovako samo čuješ grmi, a ne znaš šta je”, ističe Safet Jusić.

Svaka nova kišta u rijeku Starinsku nanese tone i tone pijeska, kamenja, zemlje, pa čak i stabala, tako stvarajući novu prijetnju za stanovnike Topčić Polja od poplava i klizišta.

U poslednjih pet godina dio korita Starinske betoniran je. Postoji i projekat izgradnje pregrada duž riječice kako bi se zaustavili nanosi, no voda još koritom nosi sve što joj se nađe na putu.

“Sada zadnja kiša kada je bila, vidite koliko je ovo korito, tri metra je duboko, to je bilo puno. Pet dana su mašine i bager radile, da nije bilo mašina, ponovo bi nas zatrpalo. Čim najave kišu, mi tu veče ne spavamo. Kad počne kiša da pada mi odmah obilazimo”, otkriva Sakib Kahriman.

Odroni, klizišta, napuštene zatrpane kuće, posljedica su nekontrolosane sječe šume, smatraju mještani. Od nadležnih očekuju da spriječe ponavljanje 2014. Ne samo u ovom mjestu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad