Poznati svjetski fotografi ponovo u Sarajevu

Vijesti 10. maj 201917:29 > 17:38
N1

U organizaciji Akademije VII, prvi festival fotografije i vizualnog novinarstva pod nazivom “VII-Festival slike” održava se u sarajevskom kinu Meeting point. Cilj festivala je formirati obrazovnu platformu za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentovane autore. Festival slike edukativnog karaktera, ulaz na sve događaje je besplatan.

Dobro poznati fotografi poput Rona Haviva, Christophera Morrisa, Garya Knighta, sreli su se u Sarajevu za vrijeme ratnog vihora, kada su stasali i kao fotografi, ali i kao osobe, na mjestu gdje se upravo održava prvi Festival fotografije i vizuelnog novinarstva. Član Akademije VII je i bh. fotograf Ziyah Gafić za kojeg je ovo, kako ističe, poseban događaj:

“Pa mi mislimo da je vizuelna i medijska pismenost danas važnija možda nego ikad obzirom da smo izloženi masovnoj produkciji, hiperprodukciji informacija a da je teško razaznati šta su to prave informacije, šta su lažne informacije i mislim da u tom kontekstu je to medijsko opismenjavanje itekako važno.”

Gary Knight, osnivač Akademije, izrazio je zadovoljstvo što je opet u Sarajevu:

“Festival za mene znači više stvari. Lično, emocionalno, za mene je to povratak u Sarajevo sa kolegama i agencijom, povratak u grad koji mnogo volim i sa kojim imam veoma duboku i ličnu povezanost. To je, dakle, taj lični i emocionalni nivo. Ali ima i taj institucionalni nivo, a ovo je prvi događaj koju akademija Seven pokreće u Sarajevu. To je čin namjere i predstavlja naš dolazak u ovaj grad.”

A u sklopu festivala, na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo otvorena je izložba pod nazivom “Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti”. Riječ je o izložbi sedam fotografkinja iz Agencije VII koje kroz svoje radove preispituju različite aspekte muškosti, postavljajući ih u nove okvire i istražujući različit istorijski i kulturološki kontekst.

“Gledamo na muškost iz ženske perspektive i pričamo priče kroz naše fotografije. Imamo različite pristupe. Na primjer, ja radim na projektu nebinarne identifikacije, što predstavlja spolnu fluidnost. A kolegica Sarah je preoblikovala sve slike gdje je muške likove stavila u poziciju žena”, kazala je Linda Bornane Engelberth, fotograf i jedna od autora izložbe.

Tokom tri dana na Festivalu predstavljeni su radovi svjetski poznatih fotografa kroz razgovore s autorima, panel-diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbe, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad