Upozorenja na obilne padavine, nema mjesta za paniku

Vijesti 10. maj 201918:54 > 19:04
N1

Nadležni uvjeravaju da su spremni, te da ih nabujale rijeke ovoga puta neće iznenaditi. Federalna uprava civilne zaštite, meteorolozi, agencije za vodna područja istog su mišljenja - početak sljedeće sedmice obilježit će veće količine padavina i nove poplave. Ipak, nema mjesta panici. Poplave će biti slabijeg obima i ne bi trebale praviti probleme stanovništvu.

Bosnu i Hercegovinu očekuje kišni vikend, a obilnije padavine obilježit će i početak naredne sedmice. Bit će to dovoljno kiše da izazove nove poplave.

“Želimo da upozorimo sve institucije, da upozorimo pravne subjekte, privredne subjekte, stanovništvo na pojavu obilnih padavina koje će uzrokovati poplave, koje će biti posebno izražene 12, 13 i 14. maja ove godine”, kaže direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić.

Meteorolozi tvrde – za paniku, mjesta nema.

“Neko pusti informaciju bit će poplave iz 2014, bit će ovo, bit će ono. Neće biti poplave iz 2014, takvog tipa. Da li će biti poplave? Hoće bit poplave! Da li očekujemo padavine? Očekujemo padavine! Bit će padavine od 100 do 150 litara, čak i do 200 litara”, tvrdi direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Almir Bijedić.

Ali ne u cijeloj zemlji. Kiša će padati u cijeloj regiji, ali na posebnom oprezu trebaju biti mještani Centralnog dijela BiH i mještani Krajine.

“Najrizičnije su Sana i Una, odnosno Usora i Spreča. Naravno, može doći i drugdje do izljeva, ali ovo su najkritičnija područja”, dodaje Almir Bijedić .

U Federalnoj upravi civilne zaštite kažu da su spremniji nego ranije. Ističu da ne mogu staviti kišobran iznad Bosne i Hercegovine, ali mogu čuvati njene građane. Prirodna katastrofa se neće i ne smije ponoviti.

“Već se poduzimaju određene preventivne radnje u ispuštanju viška vode iz pojedinih akumulacija. Sve su to neke standardne stvari, naučene lekcije iz prošlosti, pa možemo reći – bilo šta da nas zadesi, mi možemo reagirati”, ističe Fahrudin Solak iz FUPCZ BiH.

I dodaju da panika u ovom trenutku ne ide nikome u prilog. Stoga i današnji sastanak, kako bi spremno dočekali eventualne nepogode u zemlji.

“Nema nikakvih alarmantnih, niti nekakvih strašnih prognoza, vidimo već da se o tome priča. Izlaze ljudi i govore da će biti gore nego 2014. Apsolutno nema razloga za te stvari. Nemamo kontinuirano padanje deset dana sa jakim količinama kiše”, dodaje Solak.

Dok čekamo poplave, iz Singapura u BiH stigao je način prognoziranja poplava. Riječ je o mehanizmu koji obavještava stanovnike o dolasku poplava.

“Mi na ovaj način pomažemo ljudima da se mogu skloniti i naše upozorenje se izdaje ili kroz tablete, pametne telefone ili kroz tekst whatsapp poruke što je ranije moguće”, kaže Vladan Babović, profesor na Univerzitetu u Singapuru.

Pa će, tako, stanovništvo imati vremena za preventivne radnje u svrhu zaštite od poplava. Prema porukama nadležnih, ovaj put smo u sigurnim rukama, jer tvrde da nikad spremniji nisu bili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad