Antifašisti se okupili u Jablanici (VIDEO)

Vijesti 11. maj 201914:23 > 14:32
N1

Obilježavanje 76. godišnjice Bitke za ranjenike na Neretvi i 74. godišnjice pobjede nad fašizmom počelo je u subotu u Jablanici tradicionalnim spuštanjem 76 karanfila u Neretvu. Pjesmom i povicima "Smrt fašizmu - sloboda narodu" odata je počast onima koji su dali živote u 4. neprijateljskoj ofanzivi.

Obilježavanju su prisustvovali i borci Narodnooslobodilačke borbe u svojim svečanim odijelima a pored velikog broja antifašista iz BiH i regije, prisustvovao je i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić.

“Sigurno su i ‘45. pobjednici mislili da su stavili tačku na tu priču o fašizmu, ali eto toliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mi nikako da se riješimo tog fašizma”, kazao je Komšić istakavši da je ovo civilizacijska vrijednost koja treba da traje.

 Kao i prethodnih godina, organizatori obilježavanja godišnjice Bitke na Neretvi su SABNOR BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Jablanica, Društvo “Josip Broz Tito” Jablanica i Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Jablanica, uz pokroviteljstvo Općine Jablanica i Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad