Mladi studenti otvorili praonicu veša, ideja se pokazala isplativom

N1

San o vlastitom poslu, bio je prvi korak dvoje mladih studenata na putu u poduzetništvo. Azra Duračić i Hamdo Karaga, studenti su treće godine Ekonomskog fakulteta u Mostaru, koji su uz pomoć investicije Fondacije Mozaik otvorili praonicu veša. Vrlo brzo nakon otvorenja praonice , ideja mladih studenata pokazala se isplativom, jer se broj klijenata iz dana u dan konstantno povećava.

Azra i Hamdo, mostarski studenti koji dolaze iz Konjica i Bugojna hrabro su se prepustili u kreiranje i realizaciju ideje o vlastitom biznisu. Prvi korak bio je biznis planiranje na Ekonomskom fakultetu na kojem su ostvarili zavidne rezultate. Fondacija Mozaik prepoznala je njihov rad.

N1

“Dobili smo određena sredstva za testiranje prototipa gdje smo trebali napraviti određena istraživanja, uraditi segmentaciju tržišta, vidjeti kako to izgleda u praksi. Posjetili smo Split, vidjeli kako tamo to funkcioniše gdje ima puno praonica, gdje im dosta iskustva za pokupiti, a kasnije smo išli na Demo Day 2 gdje smo dobili investiciju za pokretanje ovog biznisa”, ispričao nam je Hamdo Karaga.

Prije mjesec dana svoj cilj su i ostvarili. A na otvaranje praonice veša ponukala ih je činjenica da kao studenti nisu imali veš mašinu u svojim stanovima.

N1

“Pošto nismo iz Mostara, oboje smo studenti iz drugih gradova. Uvijek smo kući morali da nosimo veš, u autobusu, i onda kada smo počeli da testiramo, kad je to počela biti malo ozbiljnija priča, shvatili smo kako Mostaru to može biti potrebno”, kazala je Azra Duračić.

Kvaliteta usluge i zadovoljstvo korisnika je, kažu, na prvom mjestu, stoga u ponudi imaju pranje, sušenje, peglanje i dostavu veša. A interesa za njihovim uslugama ne manjka.

“S obzirom da smo studenti, na jednoj strani imamo učenje i ispite, na drugoj strani našu viziju i želju da napredujemo da ostvarimo nešto. Sve je to teško spojiti, ali hvala Bogu uspjeli smo”, kazao je Hamdo.

“Itekako smo zadovoljni, obzirom da ne radimo uopće dugo. Čak su i premašena naša očekivanja za početak, ali moramo i kontstnto napredovati svaki biznis to zahtijeva”, dodala je Azra.

A zahtijeva i dosta truda oko samog pokretanja, međutim velikih prepreka ovo dvoje mladih studenata nije imalo. Poteškoća da, ali uz jaku želju i trud uspjeh je tvrde zagarantovan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad