Postoji li rješenje da 300 radnika ArcelorMittala ne dobiju otkaze?

Vijesti 11. maj 201916:21 > 16:27
N1

“Postoje rješenja”, da 300 radnika ArcelorMIttala u Prijedoru ne dobiju otkaze od 1. septembra, kako je to ranije najavljeno iz kompanije. Koja su to rješenja, decidno ne otkrivaju sindikalci Mittala koji sa upravom vode pregovore. U proces očekuju da se uključe i entitetske institucije, ali i Predsjedništvo BIH. Jedno od rješenja koje bi radnike spasilo otkaza, potiho se navodi, bila bi privatizacija rudnika željezne rude Ljubija.

Prvi sastanak sa upravom ArcelorMittala, nakon najave o otkazu za 300 prijedorskih rudara. I jasan cilj sindikalaca:

N1

“Nama je cilj da se taj problem riješi, da kolateralna šteta ne budu radnici”, kazao je Saša Kukolj, predsjednik Sindikata ArcelorMittal Prijedor.

A biće, kako je najavljeno. Mittal smanjuje broj radnika, ali i kopanje rude u Omarskoj za trećinu.

“Rješenje, jedino moguće je bilo i bilo bi, angažovanjem i uključivanjem rudišta iz Ljubije i Tomašice, tj. privatizacijom RŽR-a”, tvrdi Kukolj.

Sindikalci kažu, neće se miješati u to ko će kupiti državne rudnike, ali traže garancije da kupac nastavi rudarenje u gradu na Sani. Rezerve željezne rude u Prijedoru procjenjuju se na 40 miliona tona.

“Mi se nismo miješali u privatizaciju ko će biti vlasnik. Nama je bilo bitno i sada i tada i uvijek da rudnik Ljubija radi, da se počne kopati ruda. Sasvim nam je svejedno ko će biti vlansik, mi o tome ne odlučujemo. Nama je bitno da država nešto učini da rudnik radi, jer sada da imamo rudnik Ljubiju, vjerovatno se ovo ne bi desilo”, kazao je Obrad Belenzada, predsjednik Sindikata Metalaca i rudara RS.

Mittal planira da milion tona godišnje u narednih 10 godina kopa u Omarskoj, a da razliku, potrebnu za zeničku željezaru uveze iz nekog od svojih rudnika širom svijeta, Brazila, Liberije, Kazahstana. No, da li je to rješenje?

N1

“To nije rješenje, uvozna je ruda skuplja od rude iz Prijedora. Ali, nažalost došli smo u tu situaciju, da moramo uvoziti rudu, da bismo sačuvali rudni dvor u Prijedoru, da produžimo rok trajanja tog rudnika u Prijedoru, jer kada bi eksploatisali po dva miliona tona, vijek bi trajao 5 godina, ovako će 10. Naročito se gleda ne bi li se kupio drugi dio Ljubije, za koji je zainteresovana kompanija Mittal, onda bi vijek bio produžen, možda i za 15 godina”, kazao je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMIttal Zenica.

Koliko tačno vrijedi željezna ruda u Prijedoru, niko sa sigurnošću ne prognozira.

No, neke od međunarodnih finansijskih institucija, poput australijske berze ASX, još 2018.godine istakli su da je cijela Bosna I Hercegovina neistraženo mineralno blago, na koje treba računati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad