Banjalučki štab za vanredne situacije upozorio građane na pripravnost od bujica

Vijesti 12. maj 201912:07 > 12:09
Fena

Gradski štab za vanredne situacije Banjaluke pozvao je danas građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova, da preventivno sklone materijalna sredstva, stoku, te da se i sami sklone sa onih područja na kojima su moguće bujice.

 “Građani sve probleme u vezi sa eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123”, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluke.

Danas je održan operativni sastanak u Gradskoj upravi u vezi da najavljenim obilnim padavinama na kojem je konstatovano da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine u sljedeća tri dana.

Gradski štab za vanredne situacije je u stalnom kontaktu sa hidroelektranom Bočac gdje je stanje sa akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 centimetara, Vrbanje 60 i Jošavke 50. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme, gradski štab upozorava na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova. Članovi štaba i danas preduzimaju preventivne mjere na cijeloj teritoriji grada, obilaze i saniraju teren gdje je to moguće, čiste kanale, prokope, propuste i odvode.

Za područje Banjaluke izdato je narandžasto meteorološko upozorenje zbog obilnih padavina. Za danas je prognozirano mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad