Štab NATO-a u Sarajevu za N1 o Dodikovoj izjavi o oblačenju uniformi Vojske RS

Vijesti 12. maj 201916:33 > 16:35
NATO

Na proslavi Dana Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je pozvao vojnike tog puka da sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS-a što je izazvalo oštre reakcije u Bosni i Hercegovini i regiji. N1 je zatražila komentar Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu.

“Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine jednoglasno su u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine usvojile vladajuće stranke iz tog perioda. Od svog osnivanja, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su vrijedno radile na kompleksnim zadacima izgradnje jedinstvene vojne snage, razvijajući sposobnosti da surađuju s NATO snagama te da pruže pomoć civilnim vlastima u slučajevima prirodnih nepogoda”, naveli su za N1 iz Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu.

VEZANE VIJESTI

Pozdravljajući napredak koji je do sada napravljen, iz NATO štaba u Sarajevu poručuju da ostaju posvećen podršci reformi u sektorima odbrane i sigurnosti u BiH te savjetovanju bh. vlasti u zadacima unutar BiH – NATO Partnerstva za mir.

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, reagovao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je najavio da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, je kazao da “Milorad Dodik se ovaj put igra vatrom više nego ikad dosad”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad