Buzar: Nemamo dovoljno kapaciteta za smještaj migranata

Vijesti 13. maj 201913:00 > 13:04
Fena

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar izjavio je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da je Služba prošle godine registrirala i bimoetrijski obradila blizu 24.000 migranata, od kojih je većina izrazila namjeru za traženje azila. Iako većina njih nemaju dokumente, nedostatak dokumenata ih ne može spriječiti pristupu međunarodnoj zaštiti.

“U prva četiri mjeseca ove godine imamo povećanje za 100 posto migranata u odnosu na isti period prošle godine, jer ih je registrirano blizu 6.000. Služba je tokom 2018. i 2019. godine pod nadzor smjestila blizu 90 migranata s područja USK koji su narušavali sigurnosnu situaciju na tom području. Trenutno nemamo dovoljan broj kapaciteta za smještaj migranata u Imigracioni centar kako bismo smještali migrante i udaljili iz BiH”, kazao je Buzar.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima, i pored nedovoljnog broja ljudskih kapaciteta, pokušava na efikasan način odgovoriti ovom izazovu.

Tematsku sjednicu posvećenu rješavanju problema u vezi migrantske krize inicirali su poslanici Predstavničkog doma iz Unsko-sanskog kantona, budući da je to kanton koji je najviše pogođen migracijama.

Na sjednici se trebaju izglasati zaključci kako bi Federacija adekvatno odgovorila na probleme migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad