''Kad se nešto donese konsenzusom – samo se konsenzusom može i mijenjati''

Vijesti 13. maj 201915:40 > 17:34
N1

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, za N1 je kazao da je oblačenje pripadnika 3. puka Oružanih snaga BiH pitanje koje trebaju riješiti Željko Komšić i Milorad Dodik između sebe, ali je dodao da je to odvlačenje pažnje sa stvarnih problema građana i da to pitanje neće promijeniti život građana na bolje.

“Čuo sam izjavu, radi se o temi koja je bespotrebno plasirana da odvlači pažnju od stvarnih problema. Mislim, ako može, neka budu u uniformama Vojske Republike Srpske, i ako može – neka budu svaki dan. Neka to riješe između sebe Dodik i Komšić. Ali kažem, ako može to – ne vidim razlog zašto Dodik poziva da to bude samo 12. maja, ako je to u redu i ako se uklapa u priču da se baštini tradicija – neka svaki dan budu u uniforma. To nije pitanje koje će promijeniti na bolje život građana”, poručio je.

Što se tiče aktivacije MAP-a, pitanjima NATO integracija – Crnadak je kazao da se odluke u BiH mogu donositi samo konsenzusom između predstavnika tri naroda i dva entiteta.

“Ponovit ću činjenice. Neću davati ocjene. Činjenica je da je 2009. Nebojša Radmanović potpisao zahtjev za MAP i uputio ga u Brisel. Rekao je tada – ‘molimo vas, primite nas u članstvo što prije jer je to strateški cilj ove zemlje’. Nakon toga, odlazak Špirića, predsjedavajućeg Savjeta ministara na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a u Brisel, gdje je rekao ‘dajte nam MAP što prije, jer će to obezbijediti unutrašnju snagu zemlje’. Vrlo direktno su radili na tome”, pojasnio je Crnadak, a zatim dodao:

“Iz ovog se vidi šta je radio SNSD, šta PDP. Za mene je najveći problem zašto je SNSD odlučio da ugrozi nešto zašto su ljudi iz Republike Srpske tokom rata ginuli. A to je naše pravo, da se u ovoj zemlji odluke mogu donositi samo uz saglasnost tri naroda i dva entiteta. Ako se neka odluka tako donese, samo se tako može i promijeniti, odlukom dva entiteta i tri naroda.”

On je kazao da razlozi koje predstavnici SNSD-a navode zašto sada ne žele MAP ne mogu biti tačni.

“Iz SNSD-a kažu da neće MAP zbog bombarodvanja Srbije i Republike Srpske. Oni su tražili MAP 2009., a bombardovanje je bilo 1995. i 1999. ili kažu, neće MAP zbog odluke o vojnoj neutralnosti Srbije, a odluka o vojnoj neutralnosti Srbije je donesena 2007. godine. Dvije godine kasnije SNSD je tražio MAP. Nisu to obrazloženja, ako postoji nešto iza – neka oni kažu. Kad se nešto donese konsenzusom – samo se konsenzusom može i mijenjati”, poručio je Crnadak.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad