Crnadak za N1: Granice BiH su zatvorena knjiga

Vijesti 13. maj 201915:56 > 18:53
N1

Ne postoji veza između pitanja Kosova, odnosa Beograda i Prištine i Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

On je u razgovoru poručio da postoji dosta izjava na diplomatskim inicijativama koje se održavaju, kao i na sastancima lidera zemalja Zapadnog Balkana, ali je pojasnio da BiH nema zvaničan stav oko tog pitanja – te da je pitanje administrativnih granica Bosne i Hercegovine – zatvorena knjiga.

“Generalno, u zadnje vrijeme stvari ne idu dobrim smjerom, pogotovo što se tiče Kosova. Predstavnici Kosova pokazuju ogromnu nervozu. To je unazadilo odnose u regionu. Navest ću primjer ovih besmislenih taksi, jedan anticivilizacijski potez protiv Srbije i BiH. Vidjet ćemo šta će se dešavati na sljedećim važnim skupovima u Parizu i Poznanu. Mislim da neće imati smisla sjedati sa predstavnicima Prištine nakon 5. jula ako i nakon samita u Poljskoj ostanu takse na snazi. To je minimum minimuma da se vrati povjerenje”, izjavio je Crnadak za N1.

Na pitanje da li se na sastancima ikada povezuju Republika Srpska i Kosovo – odgovorio je:

“Naravno, uvijek ima povezivanja u nekim izjavama. Mi u BiH nemamo zvaničan stav. Mogu reći šta ja mislim, ne postoji veza između tog pitanja i nas. Imate mnogo izjava koje kažu ako se Beograd i Priština dogovore o pomjeranju administrativnih granica – to će utjecati na BiH. Moje pitanje je kako? Mi smo zatvorena knjiga što se tiče granica. Mi smo to završili. Mi znamo gdje je Republika Srpska, Federacija BiH, znamo šta je BiH. Bavimo se drugim stvarima. Ne vidim vezu. Beograd i Priština rješavaju jedan problem koji se tiče čitavog regiona, ali ne vidim na koji način bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine, kojeg će prihvatiti svi igrači, da može biti štetan po bilo koga u BiH.”

Što se formiranja vlasti tiče u Bosni i Hercegovini, Crnadak je rekao da je vrijeme da stranke koje su preuzele tu odgovornost trebaju u javnost izaći sa krajnjim rokom, ili da kažu da nisu u stanju formirati vlast.

“Ja mislim da je već vrijeme da stranke koje su počele posao daju sebi neki krajnji rok i da ga saopšte javnosti. Ako i on prođe, neka kažu da nisu u stanju da to urade. MAP je problem. Novi Savjet ministara mora na prvoj sjednici da saopšti: ‘da mi smo aktivirali MAP ili danas je BiH odustala od MAP-a. Oni ne mogu da se dogovore. To ostaje glavni problem”, rekao je za N1.

Ocijenio je i to da je veliki međunarodni udarac nanesen Bosni i Hercegovini time što nisu dostavljena imena delegata iz BiH za skupštinu Vijeća Evrope.

“Formiranje novog Savjeta ministara nema veze s tim. Nije bio nikakav uslov za to. Sve što se trebalo desiti je da rukovodstvo Parlamentarne skupštine se dogovori ko će biti parlamentarci iz BiH koji će učestvovati u radu Skupštine Savjeta Evrope. U Helsinkiju ćemo pokušati uraditi diplomatski napor, ali šteta je velika – mislim da svi mi koji obavljamo posao na visokim funkcijama da ovu štetu svedemo na minimum”, rekao je ministar vanjskih poslova.

“Imamo stranke koje su saopštile da će činiti Savjet ministara. Vode bitku međusobno. Ja ih pozivam, PDP ih poziva da završe posao, da kažu do kad će to uraditi ili da kažu da ne mogu. Ponavljam, kako ne možemo vidjeti kada će to biti završeno – teško je dati projekcije o uspjehu ili neuspjehu”, ocijenio je Crnadak za N1.

Za kraj, Crnadak je dao ocjenu kako se BiH nosi sa migrantskom krizom.

“Mi smo jedan dio energije izgubili prenoseći odgovornost sa jednog nivoa na drugi. Političke turbulencije su se prenosile na taj teren, mogli smo više. Jedini recept – da se uključe svi nivoi vlasti, gradovi, opštine, entiteti. Suština je da zadržimo bezbjednost na visokom nivou i budemo partner zemljama koje se bore sa ovim problemom”, naveo je za N1.

Kako spriječiti ulazak migranata u BiH?

“Vjerovatno je dobar recept da se pomogne Graničnoj policiji i ojača mogućnost da rade svoj posao i da se uključe i druge agencije. Što se tiče Oružanih snaga na granicama – to je isključiva nadležnost Predsjendištva. Ako se dogovore oko toga. Koliko znam, ne postoji saglasnost zbog stava srpskog člana Predsjedništva, ne bih to komentarisao.”

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad