Pred gašenjem udruženje koje je "radilo posao države"

N1

Punih dvadeset godina Udruženje roditelja i prijatelja osoba s poteškoćama u razvoju „Sunce“ u Mostaru organizovano radi na rješavanju problema ovih osoba kako kroz zakonsku regulativu, tako i svim drugim oblastima života. Posljednjih mjeseci, Udruženje se suočava s problemima finansijske prirode. Od ljeta mu prijeti gašenje i prestanak osnovnih aktivnosti poput dnevnog zbrinjavanja osoba većeg stepena invaliditeta.

Tridesetogodišnja Majda Zuhrić, iz Blagaja, tri puta sedmično dolazi u Mostar u Udruženje Sunca gdje već 13 godina razvija svoje intelektualne i socijalne vještine. Uprkos invaliditetu, a zahvaljujući Udruženju, naknadno je stekla osnovno i srednje obrazovanje.

“Meni ovo mnogo znači. Upisala sam osnovnu školu, pa srednju, završila sam Srednju trgovačku. Idemo na izlete, edukacije, družimo se, imam puno prijatelja”, priča Zuhrić.

Saša Šehić jedan je od aktivnijih članova Udruženja koje mu je obezbijedilo krov nad glavom. Živi kao podstanar osam godina, a za najam, kao i režije, ishranu i odjeću uglavnom brine Udruženje, zahvaljujući kojem je stekao pet godina radnog staža.

“Imao sam priliku da se zaposlim i to sve preko projekata Udruženja ‘Sunce’, a zahvaljujući najviše našoj direktorici. Radio sam u kiosku, na glistenjaku i održavanju”, kaže Šehić.

Misija udruženja jeste poboljšanje kvaliteta života osoba s poteškoćama u razvoju bilo kroz njihovo zbrinjavanje, educiranje i upošljavanje u radionicama ili pak rješavanjem statusa kroz zakonsku regulativu. Međutim njihov boravak u ovoj zajednici opstaje isključivo zahvaljući dobrim ljudima. Veliku podršku imali su od donatora iz Italije, no uskoro će, tvrde iz Udruženja, i ona izostati.

“Udruženje radi posao koji treba da radi država. Mi smo preuzeli veliki teret na svoja pleća da bismo unaprijedili kvalitet života ovih korisnika i vršimo uslugu za njih, uslugu zbrinjavanja i u dnevnom centru i u stanovanju. Država nas ne finansira i to je grozno i zamislite šta bi se dogodilo ako dvije osobe koje žive u jednoj stambenoj zajednici, kad nemamo više finansiranje, oni bi završili na ulici. To ne smijemo dozvoliti. Više puta smo se obraćali javnosti i ovo su vapaji”, poručuje Erna Topuz, predsjednica Udruženja „Sunce“.

Udruženje je, kako tvrdi, njihov jedini kontakt sa svijetom.

“Šta ćemo mi, gdje sutra ako se ovo ugasi? Mi možda nećemo imati gdje da odemo”, tvrdi Šehić.

Trenutno broje blizu 130 korisnika različitog stepena invaliditeta, u dnevnom boravku zbrinuto je njih deset i svi oni vjeruju da će se naći rješenje za opstanak , ali i da će vladajuće strukture Grada i kantona prepoznati važnost ove zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad