Kovač: Naučili smo lekciju iz 2014. godine, ne može se ponoviti

Vijesti 13. maj 201916:58 > 17:50
N1

Narandžasti meteolarm na snazi je u Bosni i Hercegovini, zbog obilnih kišnih padavina i porasta vodostaja rijeka. Iz Federalne uprave civilne zaštite poručuju da razloga za paniku nema, te da predviđanja o ponavljanju poplava iz 2014. godine, prema prognozama nisu tačna. Kakva je situacija na terenu kazala nam je Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite.

“Upravo kako se i najavljivalo u Unsko-sanskom Kantonu je najkritičnije, najveći rast rijeka imaju Una i Sana. Na terenu je oko 100 pripadnika FUCZ, preuzeli smo vreće za odbranu od poplava, one će se poredati, ukoliko bude potrebno, da se napravi nasip koji će spriječiti prodiranje vode. Nemamo plavljenja ovih rijeka još uvijek, tako da nije alarmantno. Pokazatelji kažu da bi voda mogla rasti i da bi se moglo desiti da se izlije”, rekla je Kovač.

Najviše padavina je na području Unsko-sanskog Kantona, no talas se pomjera u pravcu istoka.

“Prema prognozama i hidrometeorološkim mjerama pomjera se taj talas, koji ide ka Banjaluci, Brčkom, Tuzli. Postavili smo 30 ljudi u pripravnost jer se dešava da manje rijeke kao što je Spreča i Tinja plave. Imamo nekih odrona na cesti Sarajevo-Zenica zbog oborinskih voda”, za N1 je kazala Kovač.

Iz FUCZ ističu da se poplave iz 2014. godine neće ponoviti zbog veće spremnosti i koordinacije među resornim agencijama:

“U komunikaciji smo sa svim agencijama. Mi smo i pumpe visokog pritiska stavili u pripravnost, timove za spasavanje na vodi. Naučili smo lekciju iz 2014. i činimo sve da spriječimo da se ponovi. Dosta toga se uradilo, dosta nasipa se izgradilo, dosta rijeka se očistilo, obučili smo ljude. Po onome što prognoze kažu ne bi trebalo da se ponovi, ne može se ponoviti i zbog toga što se dosta toga uradilo, što se reaguje na vrijeme, koordinacija i saradnja agencija je dosta bolja. Mislim da se neće ponoviti i sva mjerenja pokazuju da neće. Mi smo na terenu, nećemo ništa prepustiti slučaju.”

Prema njenim riječima, na području Kantona Sarajevo nema alarmantnih situacija:

“U Pazariću je u toku pripravnost da se postave vreće ukoliko bude potrebno, međutim padavine su stale u ovom Kantonu. 2014. godine je duže dana bilo padavina, nadamo se da ovo što se predviđa je dva, najviše tri dana i to ne takvog inteziteta kao 2014. godine. Već u srijedu poslijepodne se predviđa razvedravanje i prestanak padavina.”

Preporuke FUCZ u slučaju plavljenja:

“Kada se već nađu građani u poplavama, ili ako žive u dijelovima gdje su poplave moguće. Treba da misle o samozaštiti, da nađu materijal koji može spriječiti prodiranje vode u kuće, da se paze električne energije koja bi došla u dodir s vodom. Svu hranu i odjeću treba podići na više katove, hronični bolesnici trebaju pripremiti lijekove. Bilo bi dobro pripremiti i tranzistore, baterijske lampe, mobilne telefone koji su napunjeni. Poslije poplave ne uzimati bilo šta što je došlo u dodir s vodom. Treba da zaštite svoj život, živote drugih i uvijek da znaju brojeve telefona koje mogu pozvati u slučaju da im treba pomoć“, savjetovala je Majda Kovač te dodala da u BiH postoji i dodatna opasnost da voda pomjeri eksplozivne naprave i mine:

“BiH je zemlja kontaminirana minama. Svakodnevno nalazimo eksplozivna sredstva, pa su poplave situacije kada se mogu pomjeriti ta minska polja. Apelujem: Sve što je sumnjivo nemojte dirati, pozovite nadležne službe.”

Majda Kovač je naglasila da je bitno podizati svijest građana prije nego što dođe do poplava jer bacanje smeća i siječa šuma značajno povećavaju mogućnost plavljenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad