Predloženi zaključci za rješenje migrantske krize u USK

Vijesti 13. maj 201917:44 > 17:46
N1

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sa područja Unsko-sanskog kantona predložili su na današnjoj tematskoj sjednici zaključke u kojima se predlaže način rješavanja migrantske krize na području ovog kantona.

Predloženim zaključcima od Vlade FBiH zatraženo je da iz tekućeg granta dodijeli tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice i domova zdravlja Unsko-sanskog kantona.

Od Vlade Republike Srpske i MUP-a Srpske traži se da u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti u Savjetu ministara i Graničnom policijom BiH uspostave veći angažman u zaštiti granice između BiH i Srbije, te zabrane transport migranata preko teritorije Republike Srpske u Unsko-sanski kanton.

Potpisnici zahtjeva od Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH traže da pokrenu procedure izmjene i dopune Zakona o strancima, u kojem bi bile izmijenjene odredbe koje se odnose na ograničenje broja lica koje mogu zatražiti azil u BiH.

Od vlasti sa nivoa BiH zatražena je i izrada strategije za upravljanje migrantskom rutom u BiH, kako bi teret krize bio ravnomjerno raspoređen na teritoriji cijele BiH.

U predloženim zaključcima od Vlade FBiH traži se da donese odluku o zabrani vršenja usluga javnog prevoza migranata na području cijele FBiH.

Poslanici sa područja Unsko-sanskog kantona zatražili su od ostalih poslanika da podrže predložene zaključke, jer smatraju da će njihovim usvajanjem biti riješen veliki problem sa kojim se već duže vrijeme suočava ovaj kanton.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad