Softić o izjavi Dodika: Povući crvenu liniju i reći dosta je!

Vijesti 13. maj 201917:44 > 17:47
N1

Ova izjava koju je Dodik dao jučer pokazuje da ne odustaje od svojih snova - da Republiku Srpsku odvoji od Bosne i Hercegovine. Sve to skupa liči na neko zveckanje oružja, nešto što ne treba niti ovoj zemlji ni narodu. Dodik mi izgleda kao Karadžić u nastajanju, ocijenio je potpredsjednik SDA, Safet Softić tokom gostovanja u Danu uživo na N1.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u nedjelju je pozvao Treći pješadijski puk
Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju nosi odore Vojske RS. Njegova izjava izazvala je mnogo reakcija u BiH i regiji.

Kako ste vi doživjeli jučerašnje izjave Dodika?

Dodik, očigledno, neprestano pokušava pomjerati granice kada je u pitanju rasturanje BiH i ispitivanje ozbiljnosti međunarodne zajednice. I ova izjava koju je Dodik dao jučer pokazuje da ne odustaje od svojih snova – da Republiku Srpsku odvoji od Bosne i Hercegovine. Sve to skupa liči na neko zveckanje oružja, nešto što ne treba niti ovoj zemlji ni narodu. Dodik mi izgleda kao Karadžić u nastajanju. Mnogo je stvari koje je izgovorio i uradio koje provociraju normalan svijet, koji želi mirno da živi i radi. Vrijeme je da visoki predstavnik i međunarodna zajednica reaguju i zaustave ovakvu retoriku. Potrebno je povući crvenu liniju i reći dosta je sa provokacijama. Međunarodna zajednica, ali i političke stranke, moraju shvatiti ozbiljnost trenutka u kojem se nalazi BiH.

Ovo je drska provokacija. Mene je ovo jučer zabrinulo i naljutilo. Ove stvari prelaze sve moguće granice i vrijeme je da se konačno nešto promjeni. Tužilaštva u Bosni i Hercegovini imaju svoje ustave, svoje obaveze i to je temeljni problem što tužilaštvo i policijske agencije ne djeluju. Pogledajte Belgiju koja je nedavno donijela zakon o zabrani negiranja genocida.

Ima li SDA odgovornost za ovu situaciju obzirom da je bila u vlasti svih ovih godina?

SDA je zaista i prije, tokom, a i poslije rata pokazala da je patriotski opredjeljena. Svi mi u ovoj situaciji imamo odgovornost, ali je glavna odgovornost na međunardnoj zajednici koja ima obavezu da reaguje na ovakve stvari. Dodik neko treba “udariti po prstima”. Dodik napravi korak naprijed, a kada se postavi čvrsta brana zna on povući dva koraka nazad. Njegova bahatost prevazilazi sve moguće granice.

Formiranje vlasti sa SNSD-om?

Imate ustavnu konstrukciju u Bosni i Hercegovini koja meni i mnogim građanima ne odgovara, ali ona je takva, kakva je. Izborni rezultati su pokazali da je Dodik nezaobilazan faktor u formiranju vlasti, isto kao i Čović. Mislim da je pred nama period u kojem će se krenuti u ozbiljnije razgovore u vezi s formiranjem vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad