Delegacija EU u BiH o Dodikovim porukama

Vijesti 13. maj 201918:24 > 18:33
N1

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jučer je u Banjaluci zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Pristigle su brojne reakcije, a oglasila se i Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini uz poziv političkim liderima u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i koncentrišu se na ključne političke i ekonomske reforme.

VEZANE VIJESTI

“Po pitanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dodika od 12. maja, povodom obilježavanja dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH (OS BiH) u Banjoj Luci, Evropska unija naglašava da je stvaranje Oružanih snaga BiH bila ispravna odluka kojom je podržana tranzicija Bosne i Hercegovine iz rata u mir i koja je doprinijela miru i stabilnost zemlje. EU je bezuslovno podržala ovaj proces i ponosni smo na uspostavljanje OS BiH i ulogu koju imaju u BiH kao i u brojnim međunarodnim mirovnim misijama”, kazala je za N1 Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

”Svaka izjava koja dovodi u pitanje pravni status Oružanih snaga BiH kao jedinstvene i ujedinjene oružane snage Bosne i Hercegovine je kontraproduktivna za očuvanje sigurnog i bezbjednog okruženja, kao i za sve napore usmjerene ka pomirenju, te takve izjave treba izbjegavati”, dodala je ona uz napomenu da su mir i stabilnost su od ključne važnosti za napredak zemlje na putu pristupanja Evropskoj uniji”.

Detaljnije o reakcijama na izjavu Milorada Dodika gledajte u informativnim emisijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad