"Zvizdić nije bio raspoložen da prihvati poziciju ministra vanjskih poslova"

Vijesti 13. maj 201919:25 > 19:31
N1

Gospodin Zvizdić u datom trenutku, kada mu je gospodin Izetbegović ponudio takvu poziciju, nije bio raspoložen da prihvati poziciju ministra vanjskih poslova. Ali ne smatram to njegovim konačnim odgovorom i ne smatram to odlukom koja je donesena na zvaničnom organu stranke, kazao je za N1 potpredsjednik SDA, Safet Softić.

SDA je uputila poziv SBB-u da se priključi u formiranju vlasti?

Sa DF-om smo potpisali sporazum još u aprilu i to je izvjestan savez, što se tiče formiranja vlasti. Što se tiče SBB-a, jedan od razloga prolongiranja uspostavljanja vlasti u Federaciji i Bosni i Hercegovini jeste naša želja da uključimo što više patriotskih stranaka. Mi smo u fazi da znamo izvjesno ko će biti učesnici u formiranju vlasti. To su po mome sudu SDA, SBB i DF.

VEZANa VIJEST

Da li ste dobili odgovor od Radončića?

Dobili smo Radončićev lični komentar na poziv SDA. On je najavio da će u toku ove sedmice imati sastanak organa ove stranke koji će donijeti odluku i kako smo razumjeli mislim da će odgovor biti pozitivan.

Mediji navode kako je za Radončića rezervisana pozicija ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine?

Nije se razgovaralo o resorima na nekom zvaničnom nivou. U svakom slučaju rekao sam kako je SDA spremna od tri ministarske pozicije u Vijeću ministara preuzeti jednu, jednu ponuditi DF-u i jednu SBB-u.

Koju će te poziciju uzeti za SDA?

Pretpostavljam da će to biti ministarstvo vanjskih poslova, ali to ostaje predmet razgovora.

Hoće li Zvizdić biti vaš kandidat za poziciju ministra vanjskih poslova? Koliko su istinite spekulacije da on ne želi tu poziciju?

Bilo je razgovora o poziciji ministra vanjskih poslova, znam da je predsjednik Izetbegović nudio ovu poziciju Zvizdiću. Kakav je njegov konačan odgovor – ja u ovom trenutku to ne znam. Bilo je govora na sjednici Kolegija, ali nikakav konačan stav nije donesen.

Da li se tada Zvizdić izjasnio?

Gospodin Zvizdić u datom trenutku, kada mu je gospodin Izetbegović ponudio takvu poziciju, nije bio raspoložen da prihvati poziciju ministra vanjskih poslova. Ali ne smatram to njegovim konačnim odgovorom i ne smatram to odlukom koja je donesena na zvaničnom organu. Dakle, ukoliko kadrovska komisija Predsjedništva SDA odluči da je to gospodin Zvizdić – ja vjerujem da će to biti gospodin Zvizdić, bez obzira šta on misli o tome ili ne. U svakom slučaju razgovarali smo i o nekim drugim imenima koja bi bila prihvatljiva za tu poziciji, jer nam treba jaka ličnost na ovoj poziciji, i u tom smislu je Zvizdić bio prvi izbor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad