Nedim Sladić: Sunca će biti, ali do stabilizacije ćemo pričekati

Vijesti 14. maj 201907:48 > 08:08
N1

Nedim Sladić, meteorolog amater, gostovao je na N1 gdje je govorio o tome da li će padavine u Bosni i Hercegovini jenjavati, kao i da li uskoro možemo očekivati sunčano i toplo vrijeme.

O narandžastom alarmu koji je bio izdat za područje BiH je rekao kako je to treći stepen opasnostiod četiri te da on govori da je situacija poprilično opasna, a o tome da li je trebao biti upaljen crveni je rekao: “S obzirom na to da padavine jenjavaju na većem prostoru BiH, danas nije za crvenog, ali je mogao biti upaljen za ponedjeljak za područe Bihaća, jer su Una i Sana brzo nadošle i vidjeli smo da je bilo mnogo problema uz te rijeke. U Sanskom Mostu su se oglasile i sirene za uzbunu. No, ja nisam osoba da daje upozorenja i mogu dati samo sugestiju“.

O tome hoće li kiša jenjavati je kazao: “Prognoze su maltene optimistične i već jutros se osjeti pojačan vjetar sjevernog smjera. Tamo gdje je krizno, postepeno će se situacija popravljati. Jutro je predviđeno s vrhuncem padavina i nakon toga od popodneva se očekuje jenjavanje padavina, a time i opadanje nivoa rijeka“.

Sladić je u programu N1 govorio i o prognozi za maj te naveo kako ne očekuje značajniju stabilizaciju vremena, te da su lokalni pljuskovi i dalje mogući i u pojedinim dijelovima BiH će biti praćeni grmljavinom.

Postoji nagovještaj toplih dana, ali da će se vrijeme stabilizirati – neće. Sunca će biti, ali do stabilizacije ćemo pričekati“, istakao je.

Na pitanje kakvo će biti ljeto je odgovorio: “Ljeto je inače veoma nezahvalno za prognozu i nakon ovakvih situacija, modeli gube svoje signale. Aprilske prognoze su davale prognoze da će ljeto biti umjereno toplo, čak i hladnije, dok jučerašnji podaci pokazuju povećanu mogućnost za toplije ljeto od prosjeka. Prognoze za juli, august, septembar, pokazuju sušniju sezonu od prosjeka, ali juni i juli u granicama prosjeka, ili malo ispod njega“.

Mteorolog amater Nedim Sladić je ranije najavljivao mogućnost ovakvog scenarija, ali je za N1 naglasio kako on nije upozoravao da će doći do poplava kakve su bile 2014. godine.

Sladić je bio i na pripremnom sastanku u Federanoj upravi civilne zaštite zbog svojih prognoza.

Bio je ovo stresan period. Za 1. maj se uočavalo da se nešto kuha sa zapada i 3. i 4. maja sam danonoćno gledao prognozne modele i vidio sam da su oscilacije bile samo u količini padavina, i onda sam pokušao iz svega toga izvlačiti prosjeke. Ja nisam najavio da će se ponoviti 2014. godina. Želim navesti i da nakon što sam se pojavio na ovoj sceni, dosta amatera se odjednom pojavilo i meni je to drago, ja sam za zdravu konkurenciju. Također mi je drago da je mene gospodin Solak pozvao na sastanak, ali sam im rekao da se ravnaju po zavodima“, kazao je

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad