U Bihaću palo 137 litara kiše po metru kvadratnom

Vijesti 14. maj 201909:49 > 09:51
Fena

Obilne kišne padavine u protekla dva dana na području Grada Bihaća rezultirale su izlijevanjem kanala za oborinske vode i potoka u naseljima Kamenica, Veliki i Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Vrsta, Klokot, Gata i Vedro Polje.

Prema podacima meteorološke stanice Bihać u protekla 24 sata izmjerene su padavine od 53 litre/m2, što ukupno od 12. maja iznosi 137 litara po m2.

Zbog izlijevanja vode iz kanala i potoka ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a jučer je vatrogasna jedinica imala 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta. Angažirane su i građevinske mašine i prijevozna sredstva.

Vodostaj rijeke Une i Klokota je i dalje u porastu, ali je u granicama koja još ne zahtijevanju početak obavještavanja.

U Kulen Vakufu visina Une u 9.00 sati iznosila je 138 cm (Kulen Vakuf – početak obavještavanja 320 cm), u Martin Brodu 188 cm (početak obavještavanja 250 cm) i u centru grada 83 cm (početak obavještavanja 100 cm). Evidentiran je i porast rijeke Klokot, čiji je vodostaj u 7.00 sati iznosio 422 cm.

Obilne kišne padavine uzrokovale se zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Zbog navedenog, korisnicima iz JP Vodovod Bihać preporučuju da iz preventivnih razloga, do daljnjeg, vodu prokuhavaju prije njene upotrebe za piće, saopćeno je iz Gradske uprave Bihaća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad