Zaključci Parlamenta FBiH o sigurnosnoj situaciji

Vijesti 14. maj 201915:53 > 15:55
N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je sjednicu posvećenoj sigurnosnoj situaciji.

Donesena su i četiri zaključka.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH traži od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a najprije od OHR-a traži da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana odmah neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopnama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske.

Također, traže od nadležnih državnih institucija procjenu sigurnosno-političke situacije nakon usvajanja pomenutog Nacrta.

Pozivaju Vladu Federacije BiH da radi sigurnosnog ambijenta popune aktivne policijske sastave u skladu sa pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji, a isto preporučuju u kantonalnim vladama.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH poručuje da ukoliko aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS ne budu obustavljene – FBiH će preduzeti adekvatne mjere na zaštitit sigurnsoti svih građana.

Ranije je poručeno da su stranke koje pripadaju pod okrilje HNS-a za popunu i adekvatnu opremu aktivnih sastava policije. S druge strane, Eldin Vrače je poručio da je sigurnosna situacija ogoljena u medijima, te da se ove sjednice zatvore za javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad