Višković: Vrh plavnog talasa Save očekuje se 17. maja kod Gradiške

Vijesti 14. maj 201916:05 > 16:08
Anadolija

Ovdje je u pitanju prirodna nepogoda i to tako treba i da posmatramo. Sve što je rađeno - rađeno je da izbjegnemo veće materijalne štete i ljudske žrtve. Opasnost još nije prošla i dalje pozivam građane na ugroženim područjima da bez ikakve panike slušaju nadležne i ponašaju se u skladu sa uputstvima, izjavio je danas Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nakon sjednice koordinacionog tima Vlade RS za praćenje stanja usljed obilnih kišnih padavina Višković je rekao “nema mjesta panici i panika nije saveznik ni nama ni njima”.

Naglasio je da su sve institucije reagovale na vrijeme i već 8. maja obavjestili su načelnike i gradonačelnike o mogućim problemima.

Najavio je i analizu poteza koje su uradili, jer ima i nedostataka koji se moraju otkloniti.

“Ne može se dozvoliti da se čekaju poplave, da se uoči poplava traže vreće za pjesak ili slične stvari. Mislim da takve stvari u narednom periodu ne smiju da se dešavaju”, kazao je Višković.

Govoreći o vodostaju Save istakao je da se vrh plavnog talasa očekuje oko 17. maja kod Gradiške. Obzirom da je dotok Vrbasa u hidroakumulaciju Bočac 400 litara u sekundi dogovoreno je da se danas od 14 časova poveća za 50 litara ispuštanje vode iz akumulacije, odnosno da se ispušta 300 litara u sekundi, a na sjednici tima procjenjeno je da to ne bi trebalo da izazove probleme nizvodno od akumulacije.

Višković je istakao da su sve pritoke Bosne u opadanju, što znači da Bosna ne predstavlja opasnost, a da Una i Sana od izvorišta ka Novom Gradu i Prijedoru imaju stagnaciju te se očekuje da će doći do stabilizacije duž cijeloih vodotoka.

Višković je pozvao građane u pogođenim područjima da ne šire paniku i prate uputstva Civilne zaštite.

Tomislav Šajić, direktor Hidrometeorološkog zavoda RS, rekao je da su u prethodnom periodu na sjeverozapadu pale značajne količine kiše što je izazvalo porast vodotokova, ali da se u narednih 24 časa očekuju manje količine padavine od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Prema njegovim riječima Sava u Gradišci, Srpcu i Rači blago raste, očekuje se stagnacija Une i Sane u popodnevnim časovima, a u Banjaluci situacija s Vrbasom ne bi trebalo da izmakne kontroli.

Naglasio je da nivo Bosne kod Doboja opada, dok je kod Modriče u porastu, ali da je daleko od nivoa koji može da izazove probleme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad