Četvrtak i konačna odluka: SBB i SDA ponovo zajedno?

Vijesti 14. maj 201916:20 > 19:15
FENA/Almir Razić

Hoće li Savez za bolju budućnost učestvovati u pregovorima za formiranjem vlasti na državnom i Federalnom nivou biće poznato u četvrtak. Za taj dan zakazan je novi sastanak lidera SBB-a i Stranke demokratske akcije, koja je na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke pozvala SBB i DF da se uključe u pregovore o formiranju Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH.

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost za dva dana donijeće odluku o ulasku u vlast na nivou na državnom i federalnom nivou, potvrdio je za N1 predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. Da li će preuzeti poziciju ministara sigurnosti BiH, odlučiće Predsjedništvo stranke.

Na sastanku u četvrtak biće riječi i o i Nacionalnom godišnjem planu u kontekstu fomiranja vlasti.

U međuvremenu telefonski sastanak lidera SDA, HDZ i SNSD-a jutros ipak nije održan. Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jučer je novinarima kazao kako Vijeće ministara više ne može čekati i da će najkasnije danas ujutro razgovarati sa svojim partnerima.

Dogovor o resorima, podsjeća Čović, davno je zaključen, ali i dodaje “da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori”.

A ono što nije dogovoreno i na čemu će SDA insistirati je upravo Godišnji nacionalni program. Stvari su se dodatno usložnile i, kako kaže, potpredsjednik SDA Safet Softić, nakon posljednjih Dodikovih izjava o Oružanim snagama pokazale zbog čega se o ovom pitanju ne može pregovarati.

Sa SNSD-om SDA će ipak ući u vlast jer ne može drugačije s obzirom na broj glasova koje je SNSD ostvario. No sastanak sigurno neće biti održan ove sedmice, jer u SDA čekaju na SBB.

Milorad Dodik u međuvremenu je komentirao, kako kaže, histeriju oko njegovih izjava o Oružanim snagama. Protumačio je namjernim odvlačenjem pažnje javnosti s formiranja vlasti. Nema funkcionisanja Parlamenta, a i Predsjedništvo će doći u poziciju da smanji nivo svojih aktivnosti, kazao Dodik i ponovno prozvao SDA.

Za Dodika razgovora o Godišnjem nacionalnom programu ne može biti zbog vojne neutralnosti na kojoj insistira RS. No u PDP su dragačijeg mišljenja.

Osam mjeseci nakon izbora, niko sa sigurnošću ne može reći kada će zasjesti Vijeće ministara BiH u novom sazivu. Najoptimističnije prognoze za Vladu Federacije su početak sedmog mjeseca. A niko više i ne spominje kandidacijski status BiH čiji je uslov formiranje vlasti u BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad