Svjetski mediji izvještavali o poplavama u BiH, mnogi citirali N1

Vijesti 14. maj 201918:43 > 18:58
N1/Reuters

Vijesti o poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu dospjelu su i u svjetske medije. Ugledni medijski servisi poput Associated Pressa, Washington Posta, ABC Newsa i brojnih drugih u svojim izvještajima citirali su navode televizije N1 koja je cjelodnevni informativni program posvetila ovoj elementarnoj nepogodi.

U svom izvještaju AP navodi da su putevi i kuće poplavljeni u nekoliko dijelova zemlje, napominjući da je 2014. godine mnoogo ljudi ostalo bez domova, ali i poginulo zbog prirodne katastrofe.

Također, AP se pozvao na N1 u izvještavanju o nestanku dječaka u Begovom Hanu kod Žepča. Agencija navodi da su lokalne vlasti podigle mjere sigurnosti i opreza kako bi se izborile s poplavama i drugim prijetnjama koje količina padavina može da uzrokuje.

Kiša je uzrokovala i klizišta, zbog čega su mnoge lokalne ceste zatvorene. Rijeka Vrbanja je uništila privremeni pješački most u blizini Banjaluke, a AP navodi i to da su Oružane snage BiH spremne za pružanje podrške.

AP navodi da su dužnosnici diljem zemlje pokušali su suzbiti zabrinutosti da se regija može suočiti s ponavljanjem poplava prije pet godina.

Screenshot

Njihovu vijest prenio je i Washington Post, ABC News, Yahoo News, Times Daily, te brojne lokalne TV stanice i portali u Sjedinjenim Američkim Državama.

Agencija Reuters je izvjestila da je u Tesliću i Žepču bilo najkritičnije tokom dana, gdje su lokalne vlasti zbog obilnih padavina proglasile vanredno stanje. I Reuters navodi da je nestao šestogodišnji dječak, te da je njegova majka skočila za njim u rijeku – te da je hospitalizovana.

Reuters prenosi da je Crveni križ počeo sa snabdijevanjem higijenskih paketa i pomoći u vidu pitke vode i hrane za one koji su morali napusitit svoje domove ili čiji su izvori pitke vode kontaminirani.

I svjetski mediji navode da se očekuje stabilizacija vremenskih prilika u narednom periodu, ali da je stanje u BiH podiglo nivo pripravnosti u Hrvatskoj – gdje je vodostaj Une u porastu. Reuters navodi da je alarmirana i Srbija koja je preduzela preventivne mjere protiv poplava i da će to stanje ostati aktivno do petka tekuće sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad