Perić za N1: VSTV treba da osudi izjavu Jukić i uputi izvinjenje Ambasadi SAD

Vijesti 15. maj 201915:47 > 15:53
N1

Sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić reagovao je na izjave potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Ružice Jukić koja je kritikovala sastanak američkog ambasadora Erica Nelsona i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brocka Biermana. Nih dvojica su se nedavno susreli s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH među kojima je bio i Perić.

Jukić je danas, između ostalog, kazala da joj je “neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o VSTV-u”, da se “bilo koja ambasada nema pravo miješati se u izbor glavnog tužitelja ili bilo koje pravosudne funkcije niti nametati svoja rješenja”, da “apsolutno osuđuje potez Ambasade SAD”, da se “Američka ambasada miješa u rad pravosuđa”.

U izjavi za N1 reagovao je sudija Suda BiH Branko Perić koji smatra da Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine “treba da osudi ovakvu izjavu Ružice Jukić i uputi izvinjenje Američkoj ambasadi”.

“Izjava Ružice Jukić je za žaljenje, a ne za komentarisanje. Na takav način se ne razgovara sa ambasadama i sa ljudima koji pomažu reformu pravosuđa u ovoj zemlji i instituciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Američka vlada je u reformu uložila ogroman novac i ima pravo da zna kakvo je stanje u pravosuđu i u kome pravcu ide reforma. Izjava Ružice Jukić govori samo da institucija u kojoj je ona član glavni problem pravosuđa u BiH, a ne neko ko može da upravlja pravosudnim sistemom”, kazao je Perić za N1.

VEZANE VIJESTI

Također, Jukić je rekla da “nikako ne može da smatra dobronamjernim takav postupak” Ambasade SAD i da se umjesto rukovodstva VSTV-a “pozivaju neke trećerazredne službenike na određene prijeme”.

“To je toliko neumjesno i primitivno da nemam riječi. To govori više o njoj nego o nama”, poručio je Perić.

On je kazao da je sastanak bio u dobroj namjeri s ciljem pomoći VSTV–u i pravosudnom sistemu BiH

“To što Ružica Jukić ima problem s tim, ne mogu da komentarišem. Prosto je to neshvatljivo. Koliko ja znam, Milan Tegeltija (predsjednik VSTV-a) je stotinu puta bio u ambasadi, razgovarao sa ambasadorima i niko nije postavio pitanje zašto samo on razgovara, a što ne neko iz pravosudne zajednice. Svi mi imamo interes da pravosuđe dobro funkcioniše, ne samo Ružica Jukić”, rekao je za N1 Branko Perić, sudija Suda BiH.

Osim njega, na sastanku održanom prošle sedmice sa Nelsonom i Biermanom prisustvovali su i ​član VSTV-a BiH i sudija Vrhovnog suda FBiH Goran Nezirović, kao i glavni kantonalni tužitelj Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad