General Mašović za N1 o vojnoj neutralnosti: BiH je već u MAP-u

Vijesti 15. maj 201916:26 > 20:47
N1

Nama dalje niko više neće odobravati i potpisivati MAP, BiH ima MAP. Ono što je predmet političke turbulencije jeste dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa kao tehničkog alata u daljnjem pristupu BiH ka NATO-u, kazao je u Pressingu načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Senad Mašović.

Kako gledate na posljednje političke aktivnosti u vezi sa pokušajima da se blokira NATO put zemlje?

Ono što mi trebamo ispravno razumjeti jeste činjenica da je Bosna i Hercegovina 5. decembra 2011. na osnovu odluke NATO-a prešla iz uslovnog MAP-a u potpunog konzument MAP-a. BiH danas ima MAP. Ono što se očekuje od BiH sada je da se dostavi Godišnji nacionalni program.

Kako mislite da BiH već ima MAP?

Nama dalje niko više neće odobravati i potpisivati MAP, BiH ima MAP. Ono što je predmet političke turbulencije jeste dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa kao tehničkog alata u daljnjem pristupu BiH ka NATO-u.

Političari mjesecima govore o uslovima za MAP, a vi kažete da je BiH u MAP-u?

Zemlje koje su u MAP-u dostavljaju svoje Godišnje nacionalne programe, tzv. AMP. Koliko će država brzo sprovesti MAP zavisi od te države. Ono što želim istaći jeste da je Bosna i Herceogvina svoj NATO put započela 2001. godine zaključcima Predsjedništva BiH.

Dakle, NATO je zakonska obaveza? Jeste li vi za ulazak u NATO?

Jesam, a objasnit ću i zašto. Prvo, kao načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine moja je obaveza da poštujem zakonska rješenja i zakone koji su na snazi u državi BiH. Vladavina prava treba da bude osnovno i elementarno pravo u svakoj državi. I to je ono što obavezuje mene, ali i svakog pripadnika OS BiH, da u skladu sa članom 84. Zakona o odbrani poduzima sve radnje i mjere, i postupke, radi ubrzavanja pristupanja Bosne i Hercegovine i dostizanja punopravnog članstva u NATO-u. Drugo, danas je sigurnost osnovno egzistencionalno, individualno, nacionalno i državno pitanje. I ako govorimo o sigurnosti, bez ikakve dileme, često možemo napraviti NATO kao sinonim sigurnosti. Iz kojeg razloga? Evo, ove godine NATO slavi 70 godina postojanja. Zemlje, članice NATO-a u Evropi i Sjevernoj Americi uživaju u miru, prosperitetu i napretku u svim sverama ljudskog življenja. To je nešto čemu trebamo svi da težimo. Ako želimo sebi bolju budućnost ubjeđen sam da nema bolje budućnosti od kreiranja boljeg sigurnosnog ambijenta…

Ljudi koji emigriraju iz BiH odlaze u zemlje članice NATO-a, a ovdje podržavaju političare koji su protiv NATO-a?

Ne znam da postoje migracije osim prema zemljama Zapada, zemljama članicama NATO-a. NATO mora biti interes svih građana zemlje, i Bošnjaka, i Srba, i Hrvata i svih ostalih.

Kad će BiH postati članica NATO-a?

To je do Bosne i Hercegovine. Ako gledamo sa vojnog aspketa, država BiH je veoma blizu NATO-u. OS BiH po NATO ocjenjivačima ni po čemu ne zaostaje za članicama NATO-a.

VEZANE VIJESTI

Rezolucija NSRS-a o vojnoj neutralnosti ovog entiteta?

Ustavom je jasno propisano i definisano da su vanjska politika i odbrana pitanja isključivo u nadležnosti države.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva Milorad Dodik je nedavno poručio da je vrijeme da se ukinu pukovi?

Teško bez izmjene zakona. Prepoznali smo i mi činjenicu da postojanje pukova izaziva određene turbulencije. Ono čemu mi težimo jeste da se pored ova tri pješadijska puka, a to se već nalazi na Predsjedništvu BiH, uspostave dodatnih pet pukova čime će uloga ova tri puka biti značajno drugačija.

Srbijanski ministra odbrane Vulin je rekao da Republika Srpska nema svoju vojsku, ali je ima srpski narod. Da li ste ovu poruku Vulina shvatili kao prijetnju?

Ono što ja znam da Srbija ima vojsku Srbije. Danas Bosna i Hercegovina ima svoju jedinstvenu silu – to su Oružane snage BiH. To su oružane snage i Srba, i Bošnjaka, i Hrvata, a i svih građana u BiH. Bilo kakav ulazak bilo koje vojske u BiH, izvan definisanih normi, regulativa, potpisanih sporazuma, podrazumjeva narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Ubjeđen sam da do toga nikada neće doći iz razloga što OS BiH, ali i BiH, ima sve više jakih i moćnih prijatelja koje stoje iz države BiH i njenih oružanih snaga.

Koja je vaša poruka građanima Bosne i Hercegovine?

Država Bosna i Hercegovina danas ima svoje jedinstvene snage koje su suverene na svakom dijelu BiH, koje su zaista spremna da izvršavaju svoje zakonske obaveze i nadležnosti. Također, svjestan sam činjenice kako BiH ima sve više jakih prijatelja koji u svakom trenutku mogu pomoći u unapređenju i jačanju države BiH i njenih oružanih snaga. Prioritet BiH mora biti nastavak investicijskih ulaganja u Oružane snage BiH jer su to oružane snage države. OS BiH zaslužuju da imaju bolji status.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad