"Bilo kakav rezervni sastav mimo OS BiH je paravojska"

Vijesti 15. maj 201917:49 > 20:30
N1

Mislim da u svakom slučaju nije dobra militarizacija policije. Bitno je razumjeti da u skladu sa Zakonom o odbrani, članom 3, jedino Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju pravo na rezervu, kazao je u Pressingu načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, general Senad Mašović.

Predsjedavajući PredsjedništvaBosne i Hercegovine Dodik je u Banjaluci rekao da je sjedište 3. puka u Banjaluci. Da li je to tačno?

Tačno je. Napominjem, komanda 3. pješadijskog puka, također prvog i drugog puka, nema nikakve komandne niti operativne nadležnosti. Nemaju niti jednu jedinici koja je po njihovom komandom ili kontrolom i oni su faktički simbolika tradicije Armije Republike BiH, Vojske Republike Srpske i Hrvatskog vijeća obrane. I to je sve što je njihova nadležnost. Oni baštine tradiciju, upravljaju muzejima i spomen-sobama koje trebaju biti na raspolaganju pukovima.

Jesu li OS BiH u stanju sačuvati ovu državu od vanjskih i unutrašnjih neprijatelja?

Unutrašnji segment ne podrazumjeva Oružane snage BiH. Policijske agencije rade taj dio posla. OS BiH imaju kapaciteta i sposobnosti da izvrše sve svoje zakonske obaveze, naravno to podrazumjeva zaštitu integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku BiH ne prijeti bilo kakva tradicionalna, konvencionalna prijetnja. Živimo u periodu kada su sigurnosni izazovi danas neuporedivo drugačiji nego što su bili prije 20, 30 ili 50 godina. Danas se susrećemo sa cyber problemima, hibridnim operacijam, energetskom ovisnošću, globalnim klimatskim promjenama…

VEZANE VIJESTI

Zar nije sigurnosni izazova najava formiranja rezervnog sastava policije Republike Srpske i generalno najava militarizacija na teritoriji tog entiteta?

Mislim da u svakom slučaju nije dobra militarizacija policije. Bitno je razumjeti da u skladu sa Zakonom o odbrani, članom 3, jedino Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju pravo na rezervu i to je ono što mi očekujemo da se OS BiH obezbjedi adekvatan finansijski okvir za potpunu uspostavu aktivne rezerve i sprovođenja onoga što Zakon o odbrani jasno propisuje i definiše. Oružane snage BiH prema odluci Predsjedništva BiH iz 2006. imaju brojno stanje 10.000 pripadnika profesionalnog sastava, 1.000 civilnih lica i 5.000 pripadnika aktivne rezereve za koju još nismo dobili adekvatnu finansijsku podršku.

Da li to znači da bi u slučaju formiranja rezervni sastav MUP-a RS bio paravojska?

Zakon o odbrani u članu 3. jasno govori da bilo kakvo formiranje rezervi mimo već definisanog državnog Zakona o odbrani podrazumjeva paramilitarno, odnosno paravojno organizovanje koje je vrlo jasno krivično kažnjivo i treba se krivično procesuirati.

Dodik je nedavno u Pressingu rekao da Republika Srpska ima mogućnosti da u okviru 24 sata zatvori granice RS-a? Ukoliko se u tom slučaju MUP RS-a rasporedi po entitetskoj liniji kako će u tom slučaju reagovati OS BiH ili EUFOR?

Mislim da se niko na takav potez ne smije i ne može usuditi jer naprosto nemaju mehanizmi ni alati da se to u praksi provede. To je teško sprovesti s obzirom na prisutnost međunarodne zajednice. Ne znam da bilo gdje u svijetu postoji mogućnost štićenja unutrašnjih granica. Apsolutno sam ubjeđen da neće biti smjelosti i hrabrosti da se bilo ko odluči na takav potez koji podrazumjeva kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da OS BiH neće izaći na državnu granicu kako bi spriječile novi val migranata i to se zaista desilo?

Zaštita vanjske granice, konketno u ovom slučaju koji vi govorite, primarna je nadležnost Granične službe BiH. Ukoliko Granična služba ne može izvršiti i ukoliko Predsjedništvo BiH konsenzusom donese i definiše obavezu Oružanih snaga da treba uskočiti u pomoć da pomogne Graničnoj policiji u segmentu čuvanja ilegalnih migracija OS BiH će biti spremne da i taj dio posla odrade. Znači sva tri člana Predsjedništva moraju glasati za takvu vrstu odluke.

Mogu li ljudi u BiH mirno spavati?

Teško je reći ‘mirno spavajte, rata neće biti’ jer ne znamo šta je u glavama drugih. Za takvu vrstu egzibicije u BiH, oni koji to žele nemaju realne pretpostavke i mogućnosti da to ostvare.

Ko će ih spriječiti u tome?

Za razliku od perioda devedesetih, država Bosna i Hercegovina ima svoje oružane snage. Bitno je i da u BiH imamo prisutnost međunarodne zajednice kroz EUFOR i NATO. Imamo snage iz horizonta međunarodne zajednice koje su itekako spremne da na bilo kakav pokušaj ugrožavanja sigurnosti u BiH promptno reaguju i da poduzimaju mjere zajednički sa institucijama države BiH protiv onih koji ugrožavaju sigurnost. Oni koji imaju možda prikrivene namjeru znaju i upoznati su sa tim.

BiH u prošloj godini za odbranu izdvojila 114 miliona eura, Hrvatska 855 miliona, a Srbija 790 milona. Dakle, BiH u regiji izdvaja najmanje za odbranu i taj nivo stalno pada?

Sve države koje ste nabrajali su i dalje ispod kvota koje propisuje Sporazum o subregionalnoj kontroli. Mogućnost svake suverene države da odredi i definiše novčana sredstva koja će izdvajati za odbranu. Mi očekujemo, u skladu sa trendovima širom svijeta, da dođe do značajnih povećanja budžetskih izdvajanja u segmetnu odbrane i u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad