Tegeltija za N1: Izjava Ružice Jukić predstavlja njen lični stav, ne stav VSTS-a

Vijesti 15. maj 201917:56 > 18:36
N1

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, za N1 je komentarisao današnju izjavu potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić koja se odnosi na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, kazavši da ta izjava predstavlja njen lični stav, a ne stav VSTS-a.

Tegeltija je kazao da VSTS BiH nije razmatrao niti može da razmatra rad i postupanja političkih predstavništava stranih drżava u BiH, niti da o tom zauzima stavove.

“Ambasada SAD u BiH je od završetka rata do danas putem raznih projekata bila partner VSTS BiH koji je dao značajan doprinos uspostavi nezavisnog pravosuđa u BiH, te sa kojim i danas imamo partnerski odnos u različitim oblastima unapređenja rada pravosuđa u BiH. Izjave u ime VSTS-a kao institucije po Zakonu o VSTS ovlašten je davati samo predsjednik VSTS-a, te se sve druge izjave i postupanje bilo kojeg drugog člana ili potpredsjednika Savjeta ili bilo kojeg drugog sudije ili tužioca trebaju smatrati ličnim mišljenjima i izjavama tih pojedinaca koje ne predstavljaju stavove ni VSTS-a ni pravosuđa u cjelini”, poručio je Tegeltija.

Podsjećamo, potpredsjednica VSTS-a BiH Ružica Jukić oglasila se danas povodom sastanka američkog ambasadora Erica Nelsona i pomoćnika USAID administratora za Evropu i Evroaziju Brocka Biermana koji su se nedavno susreli s predstavnicima pravosudnih institucija u BiH i razgovarali su o potrebi izmjene Zakona o VSTS-u kako bi se omogućilo transparentno imenovanje sudija i tužilaca radi jačanja vladavine prava u BiH.

Jukić je, između ostalog, kazala da joj je “neshvatljivo da bilo koja ambasada razgovara o Zakonu o VSTV-u“, da se “bilo koja ambasada nema pravo miješati se u izbor glavnog tužitelja ili bilo koje pravosudne funkcije niti nametati svoja rješenja”, da “apsolutno osuđuje potez Ambasade SAD”, da se “Američka ambasada miješa u rad pravosuđa”, da “nikako da smatra dobronamjernim takav postupak”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad