MUP RH odgovorio Švicarcima: Nije nasilna deportacija nego obeshrabrivanje

Vijesti 15. maj 201919:56 > 20:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske odgovorilo je švicarskim novinarima koji su ustvrdili kako imaju snimku gdje hrvatska policija radi takozvani push-back migranata u BiH, a što nije u skladu s međunarodnim zakonima i konvencijama.

Prenosimo najvažnije dijelove odgovora MUP-a RH novinarima švicarske javne televizije.

Nakon pregleda videa utvrdili smo da je snimljen 24. travnja 2019. na državnoj granici Hrvatske i BiH, na dijelu koji je pod nadležnosti Sisačko-moslavačke policijske uprave. 

Jasno je kako je namjeraa videa bila da insinuira kako hrvatska policija nezakonito deportira migrante u BiH. Ali ovaj događaj ne uključuje nikakve nezakonite akcije ili nasilno deportiranje. 

Video  pokazuje policijske sžlužbenike kako obavljaju svoje dužnosti s ciljem obeshrabrivanja grupe ljudi od nezakonitog ulaska u Europsku uniju na lokaciji koja nije službeni granični prijelaz. To provode u skladu s člankom 13 šengenskog zakonika. Štoviše, video ne pokazuje nikakvo korištenje sile od strane policije prema osobama koje obeshrabruju. 

U nastavku odgovora MUP navodi kako često zaustavljaju migrante koji pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku, posebno na šumovitom dijelu koje je i minski sumnjivo područje, pa MUP u odgovoru zaključuje da njihovi djelatnici vraćanjem migranata ustvari im spašavaju živote. 

VEZANA VIJEST

Dalje nastavljaju kako im je dužnost štititi vanjsku granicu Europske unije i spriječiti nezakonite migracije koristeći modernu tehnologiju.

U 2018. policija je registrirala 8.207 nezakonitih pokušaja prelaska granice što je 70.7% više u odnosu na 2017. Do sada je u 2019. zabilježeno 4.309 nezakonitih pokušaja prelaska granice.

MUP tvrdi da takvi migranti prolaze administrativnu proceduru koja rezultira odlukom o povratku u BiH. Ipak, nadodaju, da ako migranti zatraže azil provodi se procedura prema Zakonu o međunarodnoj i supsidijarnoj zaštiti koja pretpostavlja zahtjev za azilom i smještanje osoba u centar za azilante dok se o njihovom zahtjevu odlučuje.

Netočna je tvrdnja, kažu iz MUP-a, da hrvatska policija sprečava migrante da zatraže međunarodnu zaštitu. Od 2014. do danas podneseno je 5597 zahtjeva za azilom, ali 78% tražitelja je dobrovoljno napustilo zemlju prije završetka procedure, ističe MUP. 

MUP zaključuje kako su sve prijave nevladinih i drugih organizacija oko navodne upotrebe sile od strane policije istražene, ali dodaju kako treba imati na umu da prijave ne sadrže dovoljno informacija kako bi se provela kriminalistička istraživanja. Zato, zaključuje MUP, nije utvrđeno korištenje sile ili krađe od strane policajaca niti u jednom slučaju do sada. 

MUP na kraju zaključuje da migranti često, zbog činjenice da su spriječeni u ilegalnom prelasku granice i vraćeni u BiH lažno optužuju policiju za nasilje u nadi da će im takve optužbe pomoći u novim pokušajima ulaska u Hrvatsku s ciljem nastavka putovanja u željene destinacije u Europskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad