Dodik: Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni

Vijesti 16. maj 201911:54 > 12:00
N1

"Što se tiče proslave Dana vojske, 12. maj je Dan vojske. To je dan sjećanja, evociranja, prisjećanja na žrtve, na važne bitke, taj dan pripada emociji i sjećanju na Vojsku RS", kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Tamo u Zakonu piše da Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske RS, šta bi bila tradicija nego sve to o čemu smo govorili. Komšić ima pravo na tužbu, vidjećemo”, dodao je. 

Da li ste tražili saglasnost MO da dio Trećeg puka OS BiH nosi uniforme?

Meni su objasnili pravila da puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Ja sam njima nadležan, nisu oni meni. Ja sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni. Pročitajte, treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme. Naše je opredijeljenje da bude to ona crveno-plava. Šta god mi ovdje, oni iz Sarajeva.. Mene ne zanima šta oni rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne riječi. OS BIH su bile upotrijebljenje u Gacku kada je podizan spomenik Ustašama, jesmo reagovali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat. Radi se o svečanosti obilježavanja Dana RS. Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzet ćemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježit ćemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom? Ali nema problema, biće postrojeno i biće urađeno na najbolji mogući način“, kazao je Dodik i dodao:

“Pošto oni nama to brane, sada tražim i to ću uraditi da se naprave uniforme za jedan dio momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne možemo u kasarni Kozara, još bolje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad