Damir Marjanović i Đuro Kozar gosti Novog dana na N1

Vijesti 16. maj 201914:41 > 14:43
N1

Naša stranka u subotu bira novog predsjednika. Dva kandidata - aktuelni predsjednik Peđa Kojović i zastupnik u Skuptšini KS, Damir Marjanović. Damir Marjanović ovog jutra s nama u studiju.

Milorad Dodik opet o unformama i obilježavanjima. Nakon što je izjavio da će Treći pješadijski puk OS BiH nositi uniforme tzv. VRS-a naredne godine 12. maja, dodaje i da “Niko nije rekao da će to biti rat. Radi se o svečanosti obilježavanja Dana RS. Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzet ćemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježit ćemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom?”

O Dodikovoj retorici za Novi dan govori Đuro Kozar, vojno-politički analitičar.

17. maja, već 15 godina obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije s ciljem skretanje pažnje političkim liderima, društvu, javnosti i medijima o nasilju i diskriminaciji koju doživljavaju LGBTQI osobe u cijelom svetu.

O statusu LGBTQI osoba u BiH za Novi dan govori profesorica političkih nauka na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Zlatiborka Popov Momčinović.

Problemi medijske etike i sve većeg broja dezinformacija u medijskom prostoru širom svijeta, lažne vijesti, ljudska prava – dio su tema osmog izdanja Point konferencije koja se održava u Sarajevu od 16. do 18. maja. Novinar Dalio Sijah, jedan od organizatora, naš je gost.

Mehmed Smajić, novinar Deutsche Welle-a za N1 uživo iz Bonna donosi pregled aktuelnosti iz medija sa njemačkog govornog područja.

Udruženje osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga“ sutra će održati REUMATLON usmjeren ka skratnju pažnje za rano prepoznavanje simptoma ove bolesti, njeno dijagnosticiranjei liječenje.

Alma Stefanišin, predsjednica krovnog udruženju „Snaga BiH“, koje djeluje u Bosni i Hercegovini i koje okupljaju pacijente oboljele od ove bolesti naša je gošća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad