Safet Softić za N1: Očekivana odluka SBB-a

Vijesti 16. maj 201915:41 > 15:48
FENA/Almir Razić

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i funkcioner SDA Safet Softić je za N1 kazao da je odluka SBB o stupanju u koaliciju sa SDA, manje - više, očekivana.

Reakcija na odluku SBB-a?

Nemamo pretjeranog razloga biti ni zadovoljni ni nezadovoljni. Nezadovoljni smo da se od izbora ovoliko vremena potrošilo a da nije formirana vlast. Odluka je u neku ruku očekivana, bilo je i kontakata i razgovora prije nego je saopštena. Odluka je dakle očekivana, mislim da su sada manje-više poznate sve činjenice oko učesnika u formiranju vlasti na svim nivoima. Mi kao predstavnici najjače stranke očekujemo da se što prije pristupi formiranju vlasti“, kazao je Softić.

Kontakti sa DF-om?

Naravno, mi smo potpisali određene sporazume o principima djelovanja. Predsjedništva komuniciraju oko svega što se dešava u našem okruženju. Očekujemo u narednom periodu da dođe do ozbiljnijih razgovora o formiranju vlasti“, dodao je.

Raspored mandata u Vijeću ministara?

Najvjerovatnije će biti kako je rečeno. Nije bilo sastanka na kojem bi se moglo razgovarati o podjeli resora na taj način, ali što se tiče SDA mi smo već najavili da smo spremni zarad široke koalicije ove tri pozicije u VM podijeliti na tri stranke. To za SDA nije problem. Mislimo da je trenutak važan za BiH i osjetljiv i da taj probosanski blok trebamo osnažiti sa što više subjekata. SDA je spremna na takvu vrstu podjele da tri stranke dobiju po jedno ministarstvo“, ističe Softić.

Da li će SDA tražiti prekomponovanje vlasti u KS?

Već je naznačeno da je ova ponuda SBB i prihvatanje se tiču federalnog i državnog nivoa. Ovaj koalicioni odnos ili partnerski odnos se tiče ovih viših nivoa, ne odnosi se u ovom trenutku na kantone niti na KS, ali mislim da ukoliko se uspostavi partnerski odnos na ova dva nivoa, mislim da će se vrlo teško obnašati vlast na drugim strukturama bez da se ta koalicija postepeno prenese na kantone. Da li će se prenijeti na KS ne znam, nismo vidoviti i ne možemo znati“, smatra Softić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad