Zločin u Bijeljini: 27 godina bez epiloga

Vijesti 16. maj 201916:13 > 16:18
N1

April 1992. godina. Bijeljina. Tri žrtve, tri zločinca, jedna fotografija. Ovaj momenat u historiji zabilježio je ratni fotoreporter Ron Haviv koji je kasnije poslužio kao dokaz ratnog zločina. Na fotografiji ubijena Tifa Šabanović i pripadnik paravojne garde Srbije "Arkanovih tigrova" koji šutira tijelo preminule Tife. Majke, supruge.

Dvije decenije kasnije, u Srbiji slučaj u predmetu počinjenog ratnog zločina u Bijeljini 1992. nikada nije doživio epilog. Ratni zločin ne zastarjeva.

Zašto se u Srbiji ne govori o zločinu u Bijeljini? Zašto identificirani pripadnici paravojne formacije “Arkanovi tigrovi”, optuženi za ratne zločine, nisu u pritvoru? Ko pokušava zataškati istinu i ugasiti slučaj? Zašto međunarodne institucije intenzivnije ne traže okončavanje premeta ratnog zločina u Bijeljini?

Ovo su pitanja na koja pokušavamo pronaći odgovore.

RON HAVIV

Za N1 govore ratni foto-reporter i svjedok događaja, Ron Haviv, ratni reporter Paul Lowe, izvršna direktorica Fonda za međunarodno pravo Srbije, Ivana Žanić, bivši tužilac za ratne zločine Srbije, inače tužilac u predmetu Bijeljina 1992., Vladimir Vukčević.

Otvoreno i iskreno, istinito i činjenično.

N1 intervju s Ikom Ferrer Gotić i Mladenom Savatovićem.

Ponedjeljak u 20 sati, samo na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad