Novi početak za Međugorje

N1

Papa Franjo odobrio je službena hodočašća u Međugorje, tj. da ih organizira Crkva, župe, biskupije i redovničke zajednice, što dosad nije bilo moguće. Papa i dalje naglasak stavlja na pastoralni dio međugorskog fenomena, ne želeći ulaziti u sama ukazanja, o kojima je sud donijela posebna komisija i koja se pozitivno izjasnila o prvih sedam, tj. deset dana međugorskih ukazanja. Ipak u Međugorju Papino odobrenje smatraju historijskim događajem za ovo hercegovačko mjesto s nivoa službene Crkve, od početka ukazanja prije skoro 38 godina.

Mureen i Mary u Međugorje su došle iz Škotske. Već sedam godina dolaze, kako bi pronašle mir. Mjesto je ovo, kažu, duhovog preobraženja, velike molitve, mjesto gdje ljudi postaju bliži vjeri.

“Bila sam skeptična na početku, ali sad kad sam došla ovdje sasvim je druga priča, ovo je duhovno, mirno i opuštajuće mjesto”, kazala je Maureen Martin.

Iako Vatikan nije službeno priznao Međugorje svetištem, to ih kažu nikad nije pokolebalo da dođu na brdo ukazanja. No, vijest o papinom odobrenju organiziranja hodočašća ih je mnogo razveselila.

“Papino odobrenje me jako obradovalo. Prvi put kad sam došla ovdje osjetila sam nešto, ne mogu to opisati, ali nešto sam osjetila. Dokaz je već ovdje, tu je godinama”, oduševljena je Mary McMaster.

Na nedjeljnoj jutarnjoj misi, vjernici su obaviješteni o Papinoj odluci koja glasi da je Papa dozvolio organiziranje hodočašća u Međugorje, pazeći da ne budu tumačena kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve.

Zahvaljujući Papinoj odluci, biskupije i župe će ubuduće moći službeno organizovati hodočašća, te više neće biti u privatnom obliku kao što je to bilo dosad.

Da je to korak ka priznavanju Međugorja svetištem, smatra fra Marinko Šakota međugorski župnik. Potvrda je to, kaže on, da se tu ipak događa nešto dobro, za šta je, kako smatra, najviše zaslužan poljski nadbiskup Henryk Hoser, kojeg je Papa imenovao svojim posebnim izaslanikom za Međugorje.

“Dugo se čekalo, dugo se istraživalo, trebalo je jako dugo vremena, evo 38 godina, Ali nadbiskup Hoser je zaslužan za to, što je taj čovjek otvoren, a to znači vidjeti pozitivno, jer mnogi su bili zatvoreni za Međugorje, zbog raznih razloga, najviše zbog predrasuda”, kazao je.

Međugorje godišnje posjeti oko milion turista, a nakon Papine odluke ova brojka mogla bi biti i veća smatraju turistički radnici. Za Međugorje je to, kažu novi početak.

“Nakon 38 godina, tihog zabranjivanja, sumnjičenja, dvoumljenja oko organizacijue i odlaska u Međugorje unutar same katoličke crkve, konačno je ta barijera ovim dekretom skinuta i to je jedan ogroman iskorak koji se čeka punih 38 godina”, istakao je Željko Vasilj, voditelj TZ Međugorje.

Milioni hodočasnika prolaze kroz mjesto, u kojem se prema kazivanju šestero djece prije 38 godina ukazala Gospa. No, na službenu odluku Vatikana o statusu Međugorja još se čeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad