Dino Mustafić za N1: Dodik je uspješan poštar između Moskve i Beograda

Vijesti 16. maj 201917:05 > 17:06
N1

Bh. reditelj Dino Mustafić za N1 je komentarisao posljednje izjave Milorada Dodika ocijenivši da je predsjedavajući Predsjedništva ''uspješan poštar između Moskve i Beograda''.

“Milorad Dodik očigledno ispituje javnost, ispituje strpljenje političkih faktora u Međunarodnoj zajednici. Na neki način ispipava teren zu politiku koja je očigledna, koja je na djelu. Ono što itekako ide na živce i što ovu zemlju čini nesretnom je da mi skoro na svakodnevnoj razini imamo izjave koje su podrivanje mira, koje kreiraju strah. Ponovo kao nikada se u regionu zvecka oružjem”, kazao je bh. reditelj za N1 i dodao:

“Skoro da ne prođe sedmica, dan da neko od naših istočnih ili zapadnih susjeda ne referira na dio teritorije BiH, da govori o BiH u podređenom položaju, da osporava njen međunarodno pravni subjektivitet, tradiciju, kulturu, historiju. Milorad Dodik je glavno lice te parade. On je jedan uspješan poštar između Moskve i Beograda.”

Na pitanje da li i ostali političari u BiH imaju sličnu retoriku kao i Milorad Dodik, Mustafić je kazao:

“Mi očigledno imamo jednu skupinu vrlo neodgovornih političara u javnom prostoru u kojem je bez premca Milorad Dodik sa svojom retorikom koja je vrlo ratoborna, huškačka, agresivna, arogantna, bahata i prosta. Milorad Dodik je predsjedavajući Predsjedništva BiH, on je predsjednik ove države i mora biti svjestan da su to izjave koje ni na koji način ne doprinose na izgradnji povjerenja.”

Reditelj preispituje tačnost Dodikovog pojašnjenja kako u njegovim izjavama na Dan vojske RS nema osnova za krivičnu prijavu:

“Vrlo je jasno da po zakonu o Oružanim snagama BiH je jedinstvena uniforma, jedinstveno je obilježje. Čak i da uzmemo da je gospodin Dodik u pravu zar ćemo upravo ono čime smo najviše učinili na stabilizaciji i miru podrivati.”

Za Valentina Inzka i međunarodnu zajednicu ima savjet:

“Jasno je da sam Valentin Inzko ne odlučuje. Neki drugi ljudi odlučuju, gospodin Inzko je samo egzekutor. On zna koliko je već iritirajuće ono što on govori. ja znam da je on probosanski orijentisan i da ovoj zemlji želi dobro. Savjetujem da malo manje šalje obavještenja, to ne vodi ničemu. Milorad Dodik se uzda u ruska leđa, u konsenzus. On ispituje odnos snaga. Čovjek je koji očigledno igra na rubu i taj rub je vrlo opasan.”

Dino Mustafić je istakao kako uprkos tome što je BiH istraumatizirana ratnim dešavanjima ipak malo treba da se stvari otmu kontroli.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad